Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här svarar Ola Gefvert på kritiken

/

Nu bryter psykiatern Ola Gefvert tystnaden. I en första längre intervju svarar han på kritiken.

– Jag är naturligtvis ledsen om jag har upplevts som skrämmande. Det har aldrig varit min mening, säger han till Arbetarbladet.

Annons

Psykiatrikern Ola Gefvert, 54, har fått massiv kritik.
Han är inblandad i flera lex Maria-anmälningar – bland annat det uppmärksammade fallet med Nora som våldtogs av före detta polischefen Göran Lindberg.

Ett tjugotal anmälningar har också kommit in till patientnämnden i Uppsala län.
Socialstyrelsen och landstinget i Uppsala län granskar hans privata vårdbolag i Enköping och Norduppland.

Nu ger han i en första längre intervju svar på kritiken.
– Jag förstår att det finns risk att vården av patienter med självskadebeteende kan uppfattas som hård och cynisk. Men det har aldrig förekommit bestraffning av våra patienter, säger Ola Gefvert.
– Min uppfattning är att huvuddelen av patienterna med psykiatriska problem har fått en bra och evidensbaserad vård.

Men tidigare anställda har riktat hård kritik mot dig?
– På mottagningarna har det rått oenighet om behandlingar och utredningar. Jag har försökt introducera nya sätt att tänka och behandla patienter på.

Hur menar du?
– Många unga människor har problem och symtom som inte är sjukdomar. Då ska vi inte göra dem sjuka, utan ge dem råd så att de kan gå vidare.
– Jag tyckte också att vi kunde träffa fler patienter per dag. Därför införde vi så få personalmöten som möjligt, vilket inte alltid var populärt. Men jag anser att vi finns till för patienterna och att vi ska ha med oss utbildning när vi kommer till jobbet.

Vad säger du om fallet Nora?
– Jag beklagar och skäms för det som kom fram i bandinspelningen med Nora. Jag hoppas att det i framtiden aldrig ska hända igen. Jag hoppas också att framtiden visar den totala behandlingen av Nora, inte bara en journalists syn.

Annons