Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här trivs mammor och busungar

/
  • LEDARE. Mia Lindström och Jessica Skantz är de två ledare som håller i öppna förskolans verksamhet i Söderfors. Lilla Selma sitter tryggt i Mias famn.
  • BARNAKTIVITET.  Det arrangeras mycket barnaktiviteter inom Tierp-Söderfors församling. I Söderfors har de öppen förskola, tre miniorgrupper och en seniorgrupp. Därtill har de barnkörerna Bruksungarna och Himla skrattet.
  • SÅNGSTUND. Klockan tio är det sångstund och mammorna sätter sig med barnen i knä i en ring. De tar upp ett gosedjur ur en tygpåse och sjunger en sång.
  • ROLIGT. Ellie Gustafsson, elva månader, håller takten under sångstunden. Här tillsammans med mamma Daniella Gustafsson.
  • PROMENAD. Arvid Källemyr tar en promenad med mamma Caroline efter fikat.

De är lite avvaktande till en början. Men efter sångstunden och fikat är det full rulle. Arbetarbladet hälsade på busungarna vid Söderfors öppna förskola.

Annons

– Det är kul för Alfred att få träffa andra barn och busa av sig, säger mamma Jessica Eriksson, från Mehedeby.

Klockan nio varje torsdag rullar barnvagnar in i Söderfors församlingshem. Då är det lek- och mysstund för barn och föräldrar vid kyrkans öppna förskola. Barnen får lekkamrater och mammor och pappor får tid att prata med andra föräldrar.

När Arbetarbladet tittar in vid tiotiden hörs barnaskrik på övervåningen. Där uppe sitter tre busungar på mattan – med sina mammor på säkert avstånd. Barnen tittar storögt runt omkring i rummet, samtidig som de biter på en gummileksak. Då och då skriker de till och kryper iväg. Om det är glädjetjut eller om de snackar med varandra är svårt att avgöra. De ser i alla fall ut att trivas.

Ledaren Mia Lindström kommer in med en tygpåse full av gosedjur. Det är dags för sångstund.

Varje barn får turas om att ta fram ett gosedjur ur säcken – sen stämmer alla in i en sång. Mitt i sångstunden ansluter ytterligare två föräldrar – däribland Florina Roteliuc med lilla Lucy, fyra veckor gammal. Lucy sover som en stock i bärliften och tar inte notis av sången.

Därefter är det dags för fika till allas förtjusning.

Caroline Källemyr, 21, från Mehedeby sitter och matar sonen Arvid, sju månader.

– Det är roligt att träffa andra mammor och barn. Det finns tyvärr inget i Mehedeby.

Söderforsbon Anna Harju med dottern Selma, nio månader, går så ofta hon kan till öppna förskolan.

– Det är mysigt och gemytligt stämning där alla känner alla.

Efter fikat blir det fart på de sex barn som är där. Det kryps och klättras – hela övervåningen ska utforskas. Det blir sådan fart på barnen att även lilla Lucy vaknar – yngst i ligan. Alfred Brodin, med sina tio och en halv månad, är äldst i gänget dagen till ära.

text och foto

Mer läsning

Annons