Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot berusade på krogen

/
  • VÄKOMNAR. Emile Broman och Robert Lindersson, anställda på T&P Kök-Bar i Tierp, välkomnar satsningen på att personal inte ska sälja alkohol till för fulla personer.

Krögarna i Norduppland har blivit stenhårda på en sak.
Ingen mer alkohol till för fulla personer.
Med taktiken så förebygger de även våld.

Annons

Krogarna i Tierp och Älvkarleby ingår i satsningen ”Ansvarsfull alkoholservering där åtgärderna ska förebygga alkoholrelaterat våld i krogmiljö. Kommunernas alkoholsamordnare har gett krogpersonal utbildning i alkohollagen. Den bartender som säljer en öl till en överförfriskad gäst bryter mot lagen.


Det är också ett lagbrott att inte fråga den som ser ut att vara under 18 år om legitimation.
– Det vilar ett personligt straffansvar på den som serverar alkoholen. Många tror att ansvaret vilar på ordningsvakten, säger Henrik Larsson, alkoholhandläggare i Tierps kommun.


Under måndagen skrevs ett avtal under av polisen och kommunerna som gör samverkan permanent, under 1,5 års tid har det varit ett projekt.
I samverkan ingår utbildning till krogpersonal, framtagande av policy för krogarna och samarbete mellan kommunernas alkoholhandläggare och polisen. 25–30 anställda har så här långt fått utbildning i vad alkohollagen säger.Utbildningen – som också omfattar alkoholens medicinska effekter, polisens arbete och konflikthantering, med mera – har fått bra betyg i utvärderingen.
– Vi har fått ett positivt gensvar från krogarna och serveringspersonalen identifierar problemen tidigare, säger Henrik Larsson.
Lars Öhman, alkoholsamordnare i kommunerna, vet vad alkoholen kan leda till.


En kompis till honom blev helt oprovocerat misshandlad av kraftigt berusade män.
– Det kom fram en person och började störa sig mot honom. När han försökte ta sig därifrån dök det upp kompisar till killen. De sparkade min kompis och dunkade han huvud backen.


Lars Öhman har själv som ordningsvakt upplevt hur alkoholen förvandlat personer från doktor Jekyll till mister Hyde.
– Det har hänt att personer bett mig om ursäkt vid rättegången eller tackat domaren för att de fick alkoholvård.

Annons