Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt motstånd mot slopat industriprogram

/

Förslaget från styrande politiker i Tierps kommun att lägga ned industriprogrammet på grund av för få sökande stöter på hårt motstånd. Såväl Atlas Copco som IF Metall och Lärarnas Riksförbund pekar på att utbildningen leder till jobb.

Annons

– På lång sikt är det en katastrof. Vi behöver framförallt CNC-operatörer som kommer från programmet, säger Mikael Söderström, personalchef på Allas Copco Tierpverken.

Söderström anser att Högbergsskolan borde profilera sig med ett industriprogram, då det bara finns ett sådant i Gimo som Sandvik driver och Norduppland har många industrier.

Bengt-Ola Nygren, ombudsman på IF Metall, instämmer i kritiken.

– Den som går industriprogrammet får ganska säkert ett jobb. Vi har pratat med metallklubben på Atlas Copco för att de ska ordna ett möte med inblandade parter.

Christer Olausson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Tierp, menar att kommunen borde samarbeta med företagen kring utbildningen.

– Eleverna kan få grunderna på skolan och praktiken ute på företagen.

Majoriteten i Utskottet barn och ungdom vill lägga ned industriprogrammet då det till hösten bara var tre sökande på två inriktningar. Frågan avgörs i kommunstyrelsen. Den borgerliga alliansen har ännu inte gett sin syn på saken.

Mer läsning

Annons