Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt strandskydd stoppar Kanalstad

Projektet ”Kanalstaden” i Tierps samhälle blir svårt att genomföra.
Strandskyddsbestämmelser stoppar satsningen.
– Ett beslut i miljö-överdomstolen visar att man inte får bygga närmare vatten än 25 meter, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Annons

– Det är ett jätteintressant projekt men det är uppenbara problem att genomföra det utifrån skissen.

Enligt Tierps Rotarys vision skulle det byggas upp emot 100 villor vid Tämnarån. I går diskuterades kommunens plangrupp – där styrande politiker samt högre tjänste- män sitter – förslaget. Eriksson tycker ändå att mycket i förslaget går att använda i modifierad form.

– Vi kommer definitivt att jobba för någon form av bebyggelse där vi utnyttjar Tämnarån som en tillgång. Rotarys arbete är absolut inte bortkastat.

Arbetarbladet berättade i torsdagstidningen om ”Kanalstaden”. Rotary vill i första hand vända sig mot pendlare. Därför föreslår de att en samfällighet köper ett antal övernattningslägenheter i Stockholm som kan användas av stugägarna cirka 30 nätter om året. Jämfört med storstadspriser blir kostnaden för stugägaren ändå mindre.

Rotary har funnit att det finns skyddsbestämmelser vid Tämnarån. De vill undersöka vilka naturvärden som påverkas. I slutänden vill de ha stöd från kommunen för att trycka på mot länsstyrelsen för tillstånd.

Mer läsning

Annons