Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helén öppnar upp kyrksalen i Stav för Konst på väg

/

Konst på väg har 20-årsjubileum och ett sextiotal konstnärer och konsthantverkare ställer ut i Norduppland. Keramikern Helén Wikforss har varit med i alla år utom ett.

Annons

Relieferna på väggarna ger olika uttryck från olika håll i skiftande ljus, och ljus kommer det från alla håll i den gamla missionskyrkan i Stav mellan Karlholm och Tierp. Där bor och jobbar Helén Wikforss, keramiker och konstnär. Hon bor på 45 kvadratmeter en trappa upp i kyrkan och i ateljén på 255 kvadratmeter tillverkar hon sina konstverk. Hon gör bruksgods, unika föremål och reliefer i stengods.

– Det är tjugonde gången jag är med på Konst på väg, har bara missat en. Då hade jag gjort illa foten och precis fått ett barnbarn så den påsken var jag ledig, säger Helén Wikforss.

Hon öppnar upp det vackra kyrkorummet efter vintervilan lagom till konstrundan. Det är som den gamla kyrksalen andas liv. Överallt står det vackra föremål som Helén skapat. Änglar och segelbåtar delar på utrymmet tillsammans med andra saker alla gjorda av stengods.

– Det är ett fantastiskt ljus här inne. Jag älskar att jobba här, säger Helén.

På ett bord ligger en relief i svart och vitt. Den är inte fastlimmad än.

– Kom så går vi upp så kan du se den uppifrån. Det brukar jag göra när jag håller på och jobbar, säger Helén.

Musik spelas i kyrksalen och Heléns två hundarna följer oss upp på läktaren. Där öppnas rummet upp ytterligare och på kyrkbänkarna ligger olika bruksföremål i stengods utplacerade.

– Det är trevligt med Konst på väg, det blir en trevlig stämning. Men det är mer jobb med det än man tror. Varje år tänker jag "aldrig mer". Men sen på vintern bestämmer jag mig för att vara med ett år till. Det är bra att ha något att jobba mot som konstnär. Då blir det av att jag gör de där muggarna som jag har beställning på, berättar hon.

Repmuggarna har hon gjort i 41 år nu. Muggarna har ett tunt rep virat några varv runt midjan. Helén gick ut konstfack 1979 och har jobbat som keramiker och konstnär sedan dess.

– Nu tycker jag att det är roligare att arbeta "uppåt väggarna" med reliefer för konstnärlig utsmyckning i offentlig miljö.

En stor klematis med vita blommor står i en annan del av kyrkan. Det är utställningssalen.

Helén visar upp en samling med mindre reliefer med kors som går i grönt med olika mönster och form.

– Den här heter I denna ljuva sommar tid, och den här andra heter Kors va' grönt!

Det passar bra med psalmer och kors i Stavs före detta missionskyrka.

Konst på väg är en jurybedömd konstrunda som pågår i Tierps kommun under fyra dagar, med start på långfredagen. Ett sextiotal konstnärer och konsthantverkare ställer ut i sina ateljéer och utställningslokaler på olika håll i kommunen.

Läs också: Tidig konstfrossa i Gästrikland

Mer läsning