Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helene första kranskullan från Tierp

/
  • MORAKLÄDD TIERPSTJEJ. Helene Söderlund från Tierp är kranskulla i 2010 års Vasalopp. ”Roligt men pirrigt”, säger hon, på bilden iklädd den obligatoriska Mora-dräkten.

Kranskullan är lika viktig för Vasaloppet som blåbärssoppa och trötta skidåkare.

Sedan starten 1922 har det alltid varit en tjej från Dalarna.

– Jag blev jätteförvånad att de frågade mig, säger Helene Söderlund från Tierp.

Annons

Det har förvisso gått sju år sedan som familjen Söderlund tog pick och pack och flyttade från Tierp till Mora.

Men Helene ser sig fortfarande som en ”tjej från Tierp”, med kompisar kvar och farmor Maj i Karlholmsbruk.

Det var i höstas som Helene fick frågan om hon ville bli 2010 års kranskulla. Det är Vasaloppets tävlingsledare som sköter utnämningen, och Helene var inte alls beredd på att få frågan.

– Jag som inte är uppvuxen i Dalarna kan ju inte få frågan, var min första tanke. Sen blev jag jätteglad, säger hon.

Ogift med idrottsmeriter

Det är nämligen så att hennes 85 föregångare samtliga varit födda i Sälen eller Mora – något som fram tills nu varit kutym.

Enligt mytologin som omger Vasaloppet uppstod den första kranskullan av en slump. När den första segraren närmade sig målgång fick en ung tjej frågan av en ledare i IFK Mora om hon inte ville hänga lagerkransen om vinnarens hals.

Hon gjorde det så bra att det snabbt blev tradition med en kranskulla. Men inte vem som helst får utmärkelsen. Enligt kraven måste man vara kulla och ogift samt själv ha idrottsliga meriter.

Helene Söderlund är måhända ingen infödd dalkulla – men idrottsliga meriter har hon gott om. Längdskid-åkaren Helene tävlar för IFK Mora, och har nått stora framgångar i främst skidorientering. I VM förra året knep hon fyra medaljer.

Brinner för skidor

Karriären började dock med stapplande steg i skidspåren vid Vegavallen i Tierp. Hela familjen är skid- åkare, och Helene brinner för idrotten. Men det har inte alltid varit så.

– Jag har åkt så länge jag kan minnas, men i början var jag inte alls intresserad, säger hon och skrattar.

När storebrorsan Peter kom in på skidgymnasiet i Mora flyttade hela familjen till orten. Det blev naturligt att även Helene sökte sig till skolan.

För den vanliga tv-tittaren skymtar kranskullan förbi i några få sekunder på Vasaloppets upplopp. Men för Helene är det bara en bråkdel av all tid hon lägger ned på uppdraget. Sedan 1988 finns även en kransmas som hon delar uppgifterna med. 7 mars avgörs tävlingen och kringarrangemangen är många.

– Det är en massa grejer, presskonferenser och middagar med sponsorer. Men det är väldigt roligt, säger hon.

Mer läsning

Annons