Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembesök vapen mot knarket

/
  • Ska göra hembesök. Under våren kommer ungdomspoliserna och polisens resursgrupp att göra hembesök när de får indikationer på att en ungdom använder narkotika. ”Syftet är att förebygga brott och kunna fånga upp ungdomen i tidigt skede så han eller hon kan få hjälp med sitt beteende”, säger Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp/Älvkarleby närpolisområde.

Nu tar polisen krafttag för att stoppa narkotikan bland unga i Tierp och Älvkarleby.

Genom hembesök ska ungdomar stoppas från att hamna i kriminalitet.

Annons

– När vi får ett tips så kommer vi ha ett förebyggande samtal hemma med föräldrarna och ungdomen, berättar Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp/Älvkarleby närpolisområde.

Jobbat mot busåkande

Tidigare har polisen använt sig av metoden för att stoppa busåkandet med trimmade mopeder.

Det har enligt Hållkvist gett resultat. Nu ska polisen bredda sitt arbete i jakt på droger bland unga.

Under våren kommer ungdomspoliserna och polisens resursgrupp att göra hembesök när de får indikationer på att en ungdom använder narkotika. Syftet är att förebygga brott och kunna fånga upp ungdomen i tidigt skede så han eller hon kan få hjälp med sitt beteende.

Planerade hembesök

– Det blir planerade hembesök som i slutändan kan bli en anmälan om det visar sig att personen är påverkad av narkotika. Nästa led är att komma åt langaren.

Enligt Hållkvist så upplever de inte att det är mycket narkotika bland unga i Tierp och Älvkarleby idag. Värre var det för några år sedan när det larmades om flera som använde sig av olika nätdroger.

Att satsningen med hembesök kommer nu beror på att Rikspolisstyrelsen har gått ut med direktiv.

Hållkvist tror starkt på denna typ av förebyggande arbete. På flera håll i landet har ungdomars beteende upphört helt efter denna insats.

– Jag tror vi kommer hitta flera som har provat på narkotika och till och med att vi kanske når fram till att hitta den som har langat. Hembesöken öppnar upp föräldrarnas ögon och kan se eventuella tecken, om ungdomen har förändrats.

Ett mål för i år är att få ner utredningstiderna med extra fokus på ungdomsutredningar.

Polisens utredningsarbete ska också bli effektivare. Samtliga patruller ska få en bärbar dator som de kan använda ute på uppdrag.

Då kan patrullen på plats skriva anmälningar och göra slagningar i register.

Ett annat mål för i år är att polisens arbetstider ska styras mer efter behovet. Det gäller både på utredningssidan och i yttre tjänst.

– Det handlar om att jobba de tider då det händer mest saker, säger Niklas Hållkvist.

Mer läsning

Annons