Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmagjort kakel smyckar nya badet

/
  • Konstnär. Kerstin Strömberg.
  • De handgjorda och unika plattorna är inte helt enkla att handskas med för plattsättaren Magnus Sjösten. ”Det blir lite snett och vint för ingen platta är den andra lik. Men så blir det när man jobbar med handgjorda plattor”, konstaterar han.
  • Kerstin Strömberg har själv gjort alla kakelplattorna hemma i ateljén i Stockholm.

En sälfamilj övervakar småttingarna och ett stim fiskar håller koll på de stora. Nu finns konstnären Kerstin Strömbergs utsmyckning på plats i nya Aspenbadet.

Annons

Konstnären Kerstin Strömberg fick i juni förra året det ärofyllda uppdraget att smycka det efterlängtade badhuset. Sedan dess har hon ritat sälar och fiskar för glatta livet hemma i ateljén.

– Jag gillar djur och tyckte att sälar passar väldigt bra in här, med närheten till Östersjön och allt, berättar Kerstin Strömberg och visar sälparet i keramik som pryder väggen mellan den stora och den lilla bassängen.

På samma vägg trängs två stim med fiskar i olika blå nyanser.

– Jag tänker mig att det är strömming, berättar hon samtidigt som hon petar dit de sista små blå kakelbitarna.

Handgjorda och unika plattor

Eftersom kakelplattorna är handgjorda och unika i sitt slag är de definitivt inte helt raka och trots att plattsättaren Magnus har hjälp av både snören, kartongbitar och laser blir det lite snett på sina håll.

– Men det är lite charmigt, säger Kerstin med ett leende.

Ovanpå barnbassängskanten sitter tre sälhuvuden och kikar ut över bassängen där barnen ska få gå i simskola till hösten.

Tierps kommun har tidigare beslutat att vid samtliga nybyggen i kommunal regi ska 0,5 procent av den totala byggkostnaden gå till en konstnärlig utsmyckning.

Mobil av plexiglas

Förutom Kerstin Strömbergs sälar och fiskar kommer också besökarna att mötas av en mobil i plexiglas av skulptören Gunilla Poignant i entrén till badhuset.

Badhuset kommer att smygöppna i slutet av juni och 19 augusti är det dags för den officiella invigningen.

Mer läsning

Annons