Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgårdens rust är klar

/
  • FÄRDIGT. Såväl själva framsidan av huvudbyggnaden och de båda flyglarna på Lövstabruks herrgård är nu rustade. Om tre veckor beräknas även baksidan vara klar.
  • PRYDNADER. På borgårdssidan hänger ett ornament med en klocka och baksidan pryds av de Geers vapen.
  • PRATAR. Förvaltningsingenjör Per Kihlström, drifttekniker Lars-Erik Löfström och förvaltare Monica Salomon     diskuterar tekniken som använts vid restaureringen av Lövstabruks herrgård.
  • GLAD. Monica Salomon, Statens fastighetsverk, är mycket nöjd med resultatet av rustningen.

Ny puts och färg med kalkinslag. Ett förgyllt ornament med de Geers vapensköld. Lövstabruks herrgård är snart färdigrustad.

Annons

– Det känns skönt att arbetet är klart, säger Monica Salomon, förvaltare på Statens fastighetsverk som ansvarat för rustningen.

Innan åtgärderna fanns det sprickor i fasaden. Borggårdssidan med sina båda flyglar är nu färdigrustad. Under två års tid har två firmor bytt ut putsen och målat med en färg som är en blandning av kalk och järnvitriol (järnsulfat).

Vid rusten 1970 användes en cementblandad färg, men kalkfärgen är den ursprungliga på herrgården som återuppfördes på 1730-talet efter rysshärjningarna.

Förutom puts och färg har fönstren renoverats. Dessutom sitter det numer två förgyllda ornament på byggnaden. På framsidan är det en klocka omgiven av två lejon och på baksidan ses de Geers vapensköld.

Salomon berättar att rustningen gått på fem miljoner kronor och att verket fått statligt stöd till detta. Det har också krävts tillstånd från länsstyrelsen och antikvarisk kontroll. För snart fyra år sedan rustades entrén till herrgården.

– Det finns mycket eftersatt underhåll inne i byggnaderna. Nästa projekt är att rusta trädetaljer i ena flygeln, säger Monica Salomon.

Mer läsning

Annons