Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilding och Astrid tränar på Seniorrehab

/
  • Kondis. Hilding Gustafsson kör intensivt i maskinen i tre minuter. Övningen tränar upp konditionen för 89-åringen från Edvalla.
  • Stå upp. Astrid Kleveholt tränar resningar från stol, i somras bytte hon ena höftkulan. Rehabassistent Margareta Elfving instruerar.

Hilding Gustafsson, 89 år, åker skidor i en maskin. Efter andhämtning väntar balansträning på boll. I Danielsgården pågår Seniorrehab.

Annons

Passet i cross trainern, som maskinen heter, gör att Hilding Gustafsson förbättrar konditionen. Andra rörelser är mer träning för ben- och armmuskler.

– Jag fick en stroke i januari men har repat mig bra sedan jag började här, säger Hilding Gustafsson, som bor själv i en villa i Edvalla.

Han är mycket medveten i sin träning och rehabassistenten Ann-Charlotte Jakobsson måste påminna honom att andas mellan övningarna.

– Män i hans generation fick lära sig i lumpen att de skulle hålla andan då de tränade, säger Anna-Charlotte Jakobsson och ger Hilding en stödjande hand.

Seniorrehab startade i februari. Dagavdelningen är till för äldre som bor kvar hemma. Hit kan var och en komma utan remiss. De har individuella program för att bibehålla färdigheter i hemmet som att laga mat och fixa sin hygien. Övningarna sker både i ett träningsrum och i ett kök. Efter en trög start kör man fyra grupper i veckan med sammanlagt 20-25 deltagare. Det är också kö till Seniorrehab.

– Det har spridit sig från mun till mun om oss, säger sjukgymnasten Emma Haglöf.

Åter till träningsrummet. Astrid Kleveholt, 81 år, pressar en mjuk boll mellan knäna. Det tränar lår- och sätesmuskler. Hon övar också att resa sig från en stol.

– Jag har bytt höftkula. Jag blir mjukare av träningen. Det är skojigt, då jag kommer ut och träffar folk.

Birgitta Holmberg tränar biceps genom att dra i en snodd. Hon har haft flera frakturer i armarna men har nu tränat upp styrkan igen.

– Jag kan använda armar och händer på ett helt annat sätt än tidigare, säger Birgitta Holmberg som genom träningen träffat en ny väninna.

Tränar gör också Lennart Lövgren som har nedsatt styrka i ben och arm på ena sidan av kroppen. Den här dagen är det bara fyra i träningsgruppen, normalt är de sju.

En del i träningen för flera deltagare är avslappning i tio minuter. Det har Hilding Gustafsson gjort, nu väntar mer vila i hemmet.

– Jag ska ta kaffe och macka och sedan lägga mig en timme, säger han.

 

Annons