Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbergsskolan vill locka fler till vården

/
  • KVALITETSTÄMPEL. Högbergsskolan vill kvalitetssäkra vård- och omsorgsprogrammet, samt de tekniska utbildningarna genom om att ansöka om att bli ett vård- och omsorgscollege, samt ett teknikcollege.

De vuxna köar för att få utbilda sig till undersköterska i Tierp.

Däremot är intresset svalt bland gymnasieeleverna.

Nu satsar Högbergsskolan på att bli ett vård- och omsorgscollege.

Annons

– Det är en kvalitetsstämpel. Utbildningen blir certifierad och är anpassad ur ett arbetsgivarperspektiv, säger Petra Selberg, rektor för Högbergsskolan och vuxenutbildningen.

Målet med kvalitetssäkringen är dels att locka fler sökande, dels säkra den framtida rekryteringen inom Tierps kommun. Mellan 2009 och 2013 väntas ett 100-tal vårdanställda i Tierps kommun gå i pension.

Just nu arbetar skolan med en ansökan. Skolan måste uppfylla de kriterier som krävs för att få bli ett college. Bland annat krävs samarbete mellan skola, arbetsgivare, fackförbund och arbetsförmedlingen.

– Vi utbildar inte bara för kommunen, utan generellt i Sverige finns det ett behov, säger Petra Selberg som berättar att ambitionen är att få kvalitetsstämpeln till hösten 2012.

Förra hösten startade inte vård- och omsorgsprogrammet för det var för få sökanden. I år började 14 ungdomar på programmet. Däremot är intresset stort inom vuxenutbildningen. Där sökte 34 personer de 20 platser som fanns i år.

– Vi har nischat oss mot arbetsmarknaden, sen spelar arbetslösheten roll. De flesta får jobb efter utbildningen.

Mer läsning

Annons