Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda röster för offentlig toalett vid Tierp tågstation

/
  • Frågas ofta. Karin Östenstaf äger frisörsalongen Studio tre vid järnvägstationen, och hon blir dagligen tillfrågad om toalettbesök. ”Jag säger ja på grund utav att det i dag inte finns någon offentlig toalett”, säger hon.

Flera av företagarna vid järnvägstationen kan inte låna ut sin toalett till allmänheten.
Nu höjer de sina röster för att en offentlig toalett bör införas.
– Kommunen måste se till att det finns tillgång till allmänna toaletter, säger Kristina Hampinen, ägare av järnvägskiosken.

Annons

Vid järnvägsstationen i Tierp finns det endast tillgång till en toalett. Den ligger i stations- huset, som öppnar först klockan elva och som håller öppet till klockan tio på kvällen.

– Många kommer hit och frågar om de kan få låna toaletten, men eftersom vi håller på med livsmedel så får vi enligt lag inte låna ut vår toalett, berättar Kristina Hampinen, före-tagare.

Väcker missnöje

Problemet har väckt missnöje hos såväl resenärer som företagare. Många tycker det är konstigt att det inte finns någon toalett öppen förrän senare på förmiddagen.

– Vi ifrågasätter varför det ska behöva vara såhär? Det kan inte vara en sådan stor kostnad för kommunen, säger Kristina.

Men kommunen kan inte svara på om, och i så fall när förslaget kan komma att bli aktuellt.

– Det är ett problem, men jag är ännu inte tillräckligt insatt i frågan, säger Göran Carlsson (S) som är ordförande i samhällsbyggnads utskottet.

Fungerade förut

Samtidigt menar företagarna att det fungerade bra när det tillfälligt ställdes ut toaletter vid stationen, under EM-tävlingarna i dragracing vid Tierp Arena för drygt en månad sedan.

– Vi ser att det finns ett stort behov av toaletter, och det är också viktigt att kommunen ser till att de underhålls väl, säger Karin Östenstaf som äger frisörsalongen Studio tre, vid stationen.

Även Karin är en av dem som dagligen blir tillfrågad om toalett, och har nu tvingats märka sin egen med ”kundtoalett”.

– Många kliver bara på utan att fråga, och de som frågar har jag svårt att neka eftersom det inte finns något annat alternativ, säger hon.

Mer läsning

Annons