Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar vanligare på Tierps äldreboenden

Hundar på äldreboenden blir allt vanligare i Sverige. På Årstagården i Uppsala finns tre hundar 20 timmar i veckan. Snart öppnar även Tierps kommun dörren för hundar.

Annons

– Jag har läst mycket om Årstagården och tycker att det verkar väldigt lyckat, säger Kristina Ericsson, verksamhetschef inom äldreomsorgen i Tierps kommun.

Vid Årstagården i Uppsala inleddes arbetet med vårdhundar på äldreboendet för två år sedan. I dag finns de tre hundarna Bosse, Maja och Joker där.

– Det har fungerat jättebra. Många har haft djur och hundarna väcker gamla minnen. De gör att många börjar prata, berättar Renee Wallin, enhetschef på Årstagården.

Bland annat brukar de äldre och personalen gå ut i dubbelkoppel med hundarna.

– Hundarna lockar fram känslor. Men det går ju såklart inte med vilka hundar som helst. Det ska vara utbildade hundar. Vi har upptäckt att det är bra att ha några stycken så att de inte plötsligt rycks bort om det händer hunden något. För de tar ju ett tag att utbilda.

Kristina Ericsson är mycket positiv till Monica Sundberg och Oskar. Hon hoppas att det är något som till slut kan komma hela kommunen till del.

– Det känns spännande och roligt. Vi har haft katter på Vendelgården, och det har fungerat mycket bra. Men hundar innebär ju något helt annat, säger hon. Jacob Hilding

Mer läsning

Annons