Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Oskar ska sprida glädje bland äldre

/
  • TEAM. Monica Sundberg och leonbergern Oskar går i vårdhundskola. Om slutprovet går som det ska kommer de tillsammans att jobba på Wesslandia i Karlholmsbruk.

Sedan februari går Oskar i skola för att börja jobba på Wesslandia.

Inget konstigt med det? Han är en hund.

Annons

Fyraåriga leonbergern Oskar möter upp hemma på gårdsplanen i Försäter utanför Skärplinge. Han känns lika lugn och trygg som han är stor. Egenskaper som är nödvändiga inför hans kommande karriär som vårdhund.

Oskar går nämligen i vårdhundsskola tillsammans med sin matte Monica Sundberg.

Monica jobbar till vardags med äldre på Wesslandia i Karlholmsbruk. Vid sidan av det har hon uppfödning av leonberger. Två jobb som hon brinner för.

Så när hon hörde talas om vårdhundskolan tvekade hon inte särskilt länge.

– Jag pratade med mina chefer och de var jättepositiva, berättar Monica.

Vårdhundar är inte något ny företeelse i Sverige – men i Tierps kommun finns ingen.

– Syftet är att Oskar ska kunna vara med och sprida glädje i vardagen. Väldigt många människor har haft djur och blir väldigt glada av dem. Men en vårdhund kan till exempel även delta som en del i rehabilitering.

För Oskar var inprovningen aldrig någon match – elva av tolv moment klarades av.

– Det var mycket vardagslydnad. Men jag tror att de tittar lika mycket på kontakten mellan mig och Oskar.

En av vårdhundskolans instruktörer bor i Tärnsjö. Sedan februari har Monica och Oskar träffat henne regelbundet. De övar på olika sociala situationer – ibland åker de till Uppsala för att variera miljöerna och öva på olika moment.

– Det kan vara sådant som att Oskar måste kunna ha huvudet i knäet på en patient.

Utöver träffarna med instruktören övar de dagligen hemma. I utbildningen ingår även en teoretisk del – reglerna för vårdhundar är många. Allt avslutas med ett slutprov i Garpenberg i Dalarna i februari nästa år. Därefter hoppas Monica att hon och Oskar kan inleda sitt arbete. Redan nu har de börjat öva på Wesslandia.

– Responsen vi får är helt otrolig. Det blir en helt annan stämning på avdelningen när Oskar är med. Sedan tycker han att det är väldigt roligt själv med. Så fort jag parkerat och öppnat bakluckan blir han jätteglad.

Mer läsning

Annons