Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresvärd kan mista rätten att sköta hus

/
  • HOT. I våras fick Toboholmen föreläggande i hyresnämnden om att rätta till fel i lägenheter i sina hyreshus i Tobo. Nu hotas de av att någon annan kan ta över skötseln då det fortfarande finns brister i husen.

Toboholmen kan bli av med rätten att sköta sina hyreshus i Tobo.
Detta sedan Hyresgästföreningen anmärkt på nya fel i lägenheterna.
Vaktmästare saknas, en bostad har vattenskador och en tvättmaskin är trasig.

Annons

Bolaget måste nu lämna in en underhållsplan till hyresnämnden.

– Jag är lite trött på dem. Ingenting känns seriöst och hyresgästerna måste tjata om allting. Bland annat har de inte betalat kabel-tv-leverantören, vilket lett till att kabel-tv:n blivit avstängd, säger Linnéa Ahlborn, jurist på Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Förlikning

Underhållsplanen är en del i en förlikning som Toboholmen och Hyresgästföreningen träffat. Planen ska lämnas till hyresnämnden senast 11 november. Om inte kan det bli ett beslut om särskild förvaltning, där ett annat företag tar över skötseln av husen.

I början på oktober ansökte Hyresgästföreningen om särskild förvaltning.

De pekade på att vaktmästaren inte erhållit lön sedan sommaren 2010, vilket lett till att det löpande underhållsarbetet upphört.

Vidare har hyresgästerna ingen adress där hyresvärden kan anträffas och där de kan göra felanmälningar och komma med hyresfrågor. Dessutom har inte Toboholmen ordnat alla fel som de fick föreläggande om i maj. Då rörde det sig bland annat om hål i innertak, lösa element och dragiga fönster. Hyresgästföreningen påpekade att hyresvärden inte påbörjat åtgärderna med att laga vattenskadan i en lägenhet på Villavägen, något också kommunen anmärkt på.

Slutligen anförde Hyresgästföreningen att en tvättmaskin är fortsatt trasig trots felanmälningar från hyresgäster.

Under förhandlingen i hyresnämnden erkände representanten från Toboholmen att alla gamla fel inte var åtgärdade. Han pekade på ett ägarbyte som en orsak till att underhållet brustit.

Representanten berättade att man planerade att anställa en annan vaktmästare.

Vidare påstod han att hyresgästerna ibland inte varit tillgängliga. Företrädaren sade att Toboholmen storstädat området, snyggat till utemiljöerna, reparerat samtliga entréportar, installerat nya varmvattenberedare och ny belysning, med mera.

Arbetarbladet har utan framgång sökt Toboholmen för en kommentar.

Mer läsning

Annons