Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Lövstabruk finns något för alla smaker

/
  • Vackert. Gamla bryggeriet ligger precis vid nedre dammen. I dag används bryggeriet inte längre men sällskapet Lövstaölets vänner har ett nytt bryggeri i det gamla charkuteriet.
  • renoveras. Lövstabruks vackra herrgård rustas just nu av Statens Fastighetsverk.

”Jag vågar säga, att min kära moder inte sett något i Sverige, om hon inte sett Leufstad” – skrev blivande Gustav III till sin mor, drottning Lovisa Ulrika, 1768. Jag kan inte annat än att hålla med.

Annons

Anledningen är enkel. I Lövstabruk finns något för alla – historia, arkitektur, natur, konst, musik, roliga aktiviteter, hantverk, fika, mat...

Vi har det gamla mälteriet med massor av ölhistoria, Barnens Bruk, där delar av vårt kulturarv kan upplevas på ett skojigt och spännande vis för barn (vilket får mig att stilla önska att jag var liten unge igen), brukshandeln och arbetarbostäderna, som andas både historia och arkitektur.

I orangeriet bjuds jag på musik och konstutsällningar.

Sedan har vi värdshuset, läkarvillan, kyrkan, magasinen och bruksladugården som passar sig för en matbit, fika, loppistur eller bara för att insupa atmosfären och titta på vackra hantverk.

Mitt på stora gatan tornar entrén till herrgårdsparken upp och längst upp längs allén ligger den vackra herrgården. För mig lockar både årets utställning med Ostindiskt porslin och en guidad tur i det som varit hem för familjen de Geer i tre sekel.

Intill herrgården ligger också biblioteket och det lilla naturhistoriska museet som båda är värda ett besök.

Bakom herrgården har vi stallet med tillhörande ridhus och hästar. Där finns också smedjorna, det nya bryggeriet och den övre dammen där jag njuter av utsikten tillsammans med ett gäng kanadagäss.

En dag längs stora gatan i Lövstabruk är mitt bästa tips på hur man fördriver en semesterdag på bästa vis i Norduppland.

Mer läsning

Annons