Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skuggan av bruken växer naturturismen

För många turister är Norduppland synonymt med de gamla bruken. Men vid länsstyrelsen och i Tierps kommun ser man även naturturismen som ett framtida dragplåster.

Annons

Länsstyrelsen har nyligen fattat ett beslut om att tilldela Hushållningssällskapet konsult AB ett bidrag på 400 000 kronor. Syftet är att pengarna ska gå till företagare i Uppsala län som vill utveckla naturturismen.

– Företag som utökar sin verksamhet med naturupplevelser har möjlighet att växa samtidigt som turismen gynnar bygden som helhet, skriver Margareta Insulander, vid Länsstyrelsen i Uppsala läns landsbygdsenhet, i ett pressmeddelande.

Pengarna är vikta för att företagarna ska kunna utbildas och guidas i naturturism och få hjälp att utveckla verksamheter som paddling, vandringsleder och fågelskådning. Stödet ska även användas till presentation och att skapa hemsidor.

Tierps kommun har ingen egen turistverksamhet. I stället betalar man runt 300 000 kronor per år fördelade till föreningarna Vallonbruk i Uppland och Nedre Dalälvens intresseförening, NeDa, för satsningar på turismen.

Enligt kommunchefen Per Nordenstam är en utveckling av naturturismen inbakat i det.

– Jag tror inte att det är något kommunen kan svara för på egen hand. Man turistar inte i en kommun utan i ett område. När det gäller turismen så måste vi samarbeta med andra.

Mer läsning

Annons