Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Industrifisket hot mot strömmingen”

/
  • OROLIG. Fiskaren Lars-Ivan Hållstrand är orolig för att strömmingen håller på att utarmas av industrifisket. ”Fiskeriverket säger att man vet om problemet, men ändå gör man ingenting åt det”, säger han.

Lokala fiskare i Norduppland är oroliga för att industrifisket utarmar den stora strömmingen i Bottenhavet.
– Det här kommer att förstöra fisket för många år om det fortsätter, säger Lars-Ivan Hållstrand från Hästskär.

Annons

Lars-Ivan Hållstrand har varit yrkesfiskare i 26 år. Han menar att beståndet av strömming längs kusten minskar.

Framför allt är fisken mindre i storlek.

– Industrifisket tar upp allt, framför allt mindre strömming. Då hinner fisken aldrig växa till sig, säger han.

Ett påstående som får stöd från Fiskeriverket, som skriver att fångster av stor lekströmming har minskat i kustnära områden.

– Som mest har jag dragit upp 50 ton på en säsong. Nu är jag väl nere i 20 ton. Det märks en enorm skillnad bara de senaste åren, säger Lars-Ivan Hållstrand.

Han menar att boven i dramat är stora industribåtar, som dammsuger Bottenhavet på strömming. Båtarna, som främst kommer från Finland och den svenska västkusten, trålar efter strömming.

Vissa av fartygen har kapacitet att fånga upp mot 300 ton på en vända.

– Nu har de finska båtarna fått tillstånd att landa i Skutskärshamnen. Därifrån körs fisken med lastbilar och mals sen ner till mjöl och foder, säger Lars-Ivan Hållstrand.

2007 inledde Fiskeriverket en undersökning i Bottenhavet. Syftet var att försöka ta reda på varför strömmingen har blivit mindre och fått sämre kondition.

Mängden fisk uppskattas genom undersökningar från forskningsfartyget Argos, där man använder sig av ett vetenskapligt ekolod. Resultatet visade att det finns gott om strömming, men väldigt ont om just stor strömming. Samma undersökning kommer att genomföras i år.

– Allt tar så lång tid och när det är klart kan det vara för sent. Under tiden är det vi yrkesfiskare som drabbas.

Lars-Ivan Hållstrand jämför situationen med den för torsk.

– Tidigare fiskade vi torsk här också. Men sen tog de stora företagen hit sina stora båtar och tog bort all torsk. Nu är samma sak på väg att hända med strömmingen och det förstör fisket för flera år framåt.

Annons