Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga sossar i Tierp-Söderfors församling

/
  • Det blir inga socialdemokrater som råder över Tierps kyrka kommande mandatperiod. Listan till kyrkofullmäktige i Tierp-Söderfors församling lämnades in försent.

Det blir inga socialdemokrater i kyrkofullmäktige i Tierp-Söderfors församling kommande mandatperiod. Partiet anmälde listan försent.

Annons

– Det är en väldigt olycklig miss av oss, säger Jonas Nyberg, samordnare av kyrkovalet för Tierps socialdemokratiska arbetarekommun.

20 september är det kyrkoval i hela landet - med val till stift, kyrkomöte och kyrkofullmäktige. För medlemmarna i Tierp-Söderfors församling blir det ett annorlunda val. Där finns nämligen inga socialdemokrater att rösta på.

15 maj var sista dag att anmäla en lista till stiftet. 25 maj lämnade socialdemokraterna in sin lista för Tierp-Söderfors församling.

Flera valkretsar i Tierps kommun fick uppskov då de haft problem att få ihop kandidater till fullmäktige. Men inte Tierp-Söderfors församling.

Bo Brodin stod överst på socialdemokraternas lista. Han trodde att även de fått uppskov.

– Vi läste om det i Kyrkans tidning och trodde att det gällde alla.

Jonas Nyberg tycker att Uppsala stift varit otydligt.

– Jag pratade med dem i juni om ett annat ärende. Då hörde jag efter så att allt var okej i våra församlingar. Men de sa inget om detta.

Willy Hagel är valhandläggare vid stiftet. Enligt honom är regelverket tydligt. Han menar att partierna själva får hålla koll på sina listor.

– Vi har många grupper och valkretsar att hålla reda på, säger han.

Socialdemokraterna hoppas nu få plats i församlingens kyrkoråd, som utses av fullmäktige. Det är upp till de andra partierna och grupperna som blir valda. I den här församlingen Centerpartiet och Tierp-Söderfors församlings väl.

– Vi har diskuterat detta och sagt att vår ambition efter valet är att ta med socialdemokrater i kyrkorådet. Det är viktigt, för samhället består inte enbart av centerpartister. Särskilt inte i Söderfors, säger Britt Pagard (C), ordförande i kyrkorådet.

Jonas Nyberg och Bo Brodin uppmanar nu socialdemokratiska väljare att rösta blankt. De rösterna blir ogiltiga men kan ses som en markering.

Gunnar Thollander är tidigare ordförande i kyrkorådet i Söderfors och har lång erfarenhet som socialdemokratisk politiker. Det blir första gången som han inte röstar på en valdag.

– Det här är en fullständig skandal, och det sämsta som hänt socialdemokraterna i Söderfors någonsin.

 

Annons