Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga utrop på bussar

/
  • KRITIK. Gunilla Thomsson, ombudsman på Synskadades riksförbund, säger att de automatiska hållplatsutropen tidigare fungerade på buss 821, mellan Tierp och Uppsala. Men att så inte längre är fallet.

Synskadade i norra Uppland saknar utrop på bussarna
Det sker inga automatiska utrop av hållplatser på linjebussarna i Tierp och Älvkarleby kommuner. Något som slår hårt mot synskadade.

Annons

Gunilla Thomsson, ombudsman för Synskadades riksförbund, menar att gruppen diskrimineras av Upplands Lokaltrafik (UL).

– Det är för bedrövligt. De har lovat hur många gånger som helst att utropen ska införas vid ett visst datum. De prioriterar inte frågan, säger hon.

Synskadades riksförbund blev lovade att de automatiska hållplatsutropen skulle vara införda 1 oktober. Därför gjorde en grupp synskadade ett test 15 oktober. Resultatet var att tekniken bara fanns på en av 21 turer. Några utrop fanns exemeplvis inte på bussarna mellan Gävle och Älvkarleby, Skutskär och Tierp samt Tierp och Karlholmsbruk.

Thomsson säger att synskadade nu måste lita på att chauffören påminner om vart hon eller han ska stiga av.

Hur gör du själv för att komma rätt?

– Vissa sträckor väljer jag färdtjänst istället. Jag orkar inte ha en klump i magen. När jag hälsar på mina föräldrar i Mehedeby måste jag bli hämtad med bil om jag går av vid fel hållplats.

Mer läsning

Annons