Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott vid brand på Kyrkogatan

Det var inget brott i samband med branden på Kyrkogatan i Tierp i april då ett helt hyreshus eldhärjades. Åklagaren har lagt ned utredningen om allmänfarlig vårdslöshet.

Annons

– Det finns inget mer att tillföra utredningen och det går inte att bevisa att någon är skyldig till brott, säger åklagaren Emma Häggström.

Det var i april som det brann i fastigheten på Kyrkogatan. Hyresgäster i sexton lägenheter fick den kvällen sina hem förstörda.

Polisens tekniker slog tidigt fast att branden berodde på en torrkokning i en av lägenheterna. En kastrull med olja som stått på spisen ska ha börjat brinna och därefter spridit sig till fläkten och övriga lägenheten. Av värmen har fönstren tryckts ut och vind samt tak fattat eld.

Kan flytta tillbaka till årsskiftet

Polisen satte omedelbert igång en undersökning om det rörde sig om allmänfarlig vårdslöshet – ett brott som kan ge allt från böter till fängelse.

– Om kvinnan som bor i lägenheten glömt plattan på hade det kunnat röra sig om vårdslöshet, men inte om ett barn har satt igång spisen. Vi har inte kunnat styrka något av det, säger Lars Delin vid Tierpspolisen.

Kvinnan själv säger att hon lämnat lägenheten i tjugo minuter. När hon återvände brann det för fullt. Kvinnan hade en hemförsäkring – annars hade Tierpsbyggen kunnat kräva ersättning för branden.

De personer som blev bostadslösa i branden har fått ersättningslägenheter av Tierpsbyggen. De som väljer att flytta tillbaka kan göra det tidigast vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons