Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till vindkraft

En privatperson får bygga ett vindkraftverk i Ersta. Det beslutade ett enigt samhällsbyggnadsutskott på torsdagen. Trots att kommunens planarkitekt är emot.

Annons

– Många har nog uppfattningen att det är bra med vindkraft. Men bara så länge det inte är vid dem. När vi diskuterar vindkraft i framtiden kommer det nog alltid finnas konflikter att ta hänsyn till, säger Göran Carlsson (S), ordförande i utskottet samhällsbyggnad.

Ansökan gäller ett 35 meter högt vindkraftverk på en tomt i Ersta. Platsen är inte långt från Tolfta kyrka. Personen sökte redan 2001 om att få bygga ett vindkraftverk – men då var det 300 meter väster om nuvarande placering och med annan teknik. Den gången sade kommunen nej.

Bland grannarna varierar åsikterna. De som är emot hänvisar till att kraftverket stör kulturmiljön kring kyrkan, och att det kommer att bli ett dominerande inslag i bygden. Även kommunens planarkitekt är negativ till valet av plats då det kan vara störande för de boende.

Samhällsbyggnadsutskottet lutar sig dock mot Upplandsmuseets positiva yttrande om valet av plats. De menar att vindkraftverket endast i liten omfattning kommer att störa den omgivande bebyggelsemiljön.

Annons