Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag var som en yster häst i gudlöshet”

Vid 25-årsjubileet för Marma missionsförsamling 1908 beskrivs hur missionen växte fram i bygden. Det är en målande berättelse på vacker gammelsvenska.

Annons

Så här var moralen innan missionen fick fotfäste:De första som blev troende i Marma var bröderna Erik och Anders Vestberg, P Jakobsson och Johanna. Det blev till slut också spelmannen som var mycket syndig, ”jag var som en yster häst i gudlöshet. Och efter jag kunde traktera upplandsharpa var jag en mycket anlitat spelman på danser”.
Spelmannen berättar hur strängarna brast på hans lyra då han satte en världslig text till en kristen sång. Och värre skulle det bli, ”I Sandby dansades tre nätter å rad. Men den tredje natten såg jag en syn som kom mig att kasta harpan och ropa: Satan är här och tar oss allihop. Alla sprungo på dörren utom några som föll på knä och bado att Gud skulle frälsa oss”.
Conny Svensson

Uppgifterna är hämtade ur boken ”Från Rörbackafynd till Dopfunt”. Den gjordes i samband med en studiecirkel 1980 av tolv personer från trakten och har fått ett nytryck 2005.

Mer läsning

Annons