Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnära ull och förvridna städer

/
  • KONSTNÄRER. Familjen Lundkvist, Örbyhus, ställer ut under årets

Det är tre sorters måleri och textilalster i olika material. Men också föräldrar ihop med två söner. Familjen Lundkvist från Örbyhus ställer ut under påskens ”Konst på väg”.

Annons

Som bäst finslipar de på verken i ateljén på Tegelsmoravägen i samhället där utställningen ska vara. Erik, 19 år, målar en mörkblå ram på tavlan som föreställer en stad med förvridna former.
– Ser du den gula bussen? En del gör inte det. Jag gillar när det är skuggor och ljus i bilderna, säger Erik mellan penseldragen.
Han målar mest med akrylfärg. Erik sitter vid ett stort rektangulärt träbord i lokalen.
Vid kortänden funderar brodern Jakob, 22 år, på hur han ska gå vidare med sitt collage. Delarna, målade i akrylfärg, bildar ett stadsmotiv med spännande torn, vinklar och gränder.
– Med hjälp av collage, där bitarna går att flytta, mixtrar jag ihop perspektiven.
Inspireras av varandra
Erik och Jakob är gästutställare. Föräldrarna Eva Douhan Lundkvist och Björn Lundkvist är ordinarie utställare.
Familjemedlemmarna säger att de inspireras av varandra. Även om sönerna erkänner att de ”knyckt” lite idéer från sina föräldrar. Det blir 5–10 verk från var och en i utställningslokalen. Eva ställer också ut i Lövstabruk.
– Hoppas att människor uppskattar utställningen och är glada. Och att det väcker någon slags reaktion bland besökarna, säger Jakob.
För mamma Eva är arbetet med textil en djupare känsla där hon brottas med tankar om det kvinnliga i handlaget.
– Det finns något kvinnligt och gulligt över det. Ofta arbetar jag med tovad ull som står för det jordnära fasta och siden som har ett ljus i sig, säger Eva Douhan Lundkvist.
En färdig akvarellmålning visar några hus i en dal som speglar sig i älven. Den är skapad av Björn Lundkvist.
– Alla motiv är påhittade men jag tycker om landsbygden, säger Björn och tillägger liksom Erik att han gillar skuggor och ljus.
Skapat sedan barnsben
Att skapa har varit naturligt i familjen ända sedan pojkarna var små.
– När Jakob var fyra år satte han sig vid 5-6-tiden på eftermiddagen och ritade dinosaurier tills han somnade över pappret, säger Björn och familjen skrattar gott åt minnet...

Mer läsning

Annons