Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jultrafiken inviger ny mack i Örbyhus

/
  • EFTERLÄNGTAT. ”Det här är viktigt för hela bygden kring Örbyhus, Tobo och Vendel”, säger Torbjörn Wiking, Ewa Erixon och Peter Hedén, i företagarföreningen.

Vägen har varit lång och krokig. Men till jul ska den nya bensinstationen i Örbyhus vara på plats.

– Nu gäller det bara att folk backar upp det här och verkligen tankar vid macken, säger möbelhandlaren Peter Hedén.

Annons

När OKQ8 stängde sin bensinstation i Örbyhus för två år sedan bestämde sig företagarföreningen för Örbyhus, Tobo och Vendel för att ta tag i frågan.

Efter bidragsansökningar och långa diskussioner med driv-medelsleverantörer är det dags att ta det sista steget.

– Vi ska snart ha ett informationsmöte med allmänheten om att vi planerar köra igång, säger Ewa Erixon, TE:s schakt och planering.

Kostar 2,4 miljoner

För ändamålet har en ekonomisk förening bildats. I den kan vem som helst köpa en eller flera andelar på tusen kronor styck. Intresset för det har varit stort.

– Men det gäller att vi får in det. Annars kan vi inte genomföra det här, säger Torbjörn Wiking, Örbyhus golfklubb, som oroar sig för att folk ska ha vant sig vid att tanka på annat håll.

”Ingång till Örbyhus”

Bensinstationen kostar 2,4 miljoner att anlägga. Förutom intäkterna från andelarna finansieras det genom bidrag från länsstyrelsen samt banklån. Tanken är att de som köper andelar på sikt ska få rabatterat pris på bensinen och del av eventuella vinster.

Inledningsvis kommer stationen bestå av automatpumpar med 95 oktan, diesel och E85.

Leverantör blir Eco-Oil i Skellefteå, specialiserade på glesbygd. På sikt hoppas företagarföreningen hitta någon som vill driva butik och tvätthall på platsen.

– Vi kommer att ta ned träd och en rastplats ska anläggas. Tanken är att det ska fungera som en ingång till Örbyhus. Kommunen har lovat fixa gatlampor och vi hoppas att det blir en rondell och cykelväg där på sikt, berättar Torbjörn Wiking.

Mer läsning

Annons