Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan samma sak hända på Forsmark?

/

Forsmarks kärnkraftverk har samma reaktortyp som det olycksdrabbade Fukushima i Japan. Men efter incidenten 2006, då reservkylsystemet inte gick igång som det skulle, har säkerheten förbättrats.

– Vi har lärt oss av den händelsen, säger Tomas Hägg på Forsmark.

Annons

De allvarliga problemen på det jordbävnings- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima i Japan har blåst liv i oron för hur säker kärnkraften egentligen är även i Sverige. Det japanska kärnkraftverket är nära en härdsmälta eftersom naturkatastroferna slog ut alla säkerhetssystem.

Forsmark, vars reaktorer precis som på Fukushima är av kokvattentyp, har också haft problem med sitt säkerhetssystem.

Det inträffade i juli 2006, då en kortslutning i ett ställverk gjorde att reaktor 1 tappade sin elförsörjning.

Förbättrat säkerheten

Reaktorn har fyra dieselgeneratorer i reserv för att klara kylningen även utan ström, men bara två av generatorerna startade. Det gjorde att övervakningen i kontrollrummet delvis slogs ut, men efter 22 minuter lyckades personalen ansluta reaktorn till elnätet igen.

– I dag har vi ytterligare förbättrat oss vad gäller säkerheten i systemen. Strålskyddsmyndigheten ställer höga krav på oss som vi följer, säger Tomas Hägg, biträdande kommunikationschef på Forsmark.

Förutom dieselgeneratorerna har Forsmark batterireserver och en gasturbin som ytterligare backup. Experter menar dock att kärnkraftens svaga punkt i dag är att nödkylsystemen är beroende av strömförsörjning för att fungera.

– Det är en svaghet att vi är beroende av elkraft, men vi har olika typer av system och säkrar upp på det sättet, säger Tomas Hägg.

”Inga garantier”

Även om Forsmarks säkerhetssystem är anpassat efter svenska förhållanden följer ansvariga på det uppländska kärnkraftverket utvecklingen på Fukushima kontinuerligt. Tomas Hägg har förståelse för att den allmänna oron för kärnkraftens säkerhet ökar av en sådan här händelse.

– Vi sätter alltid säkerheten först, men några hundraprocentiga garantier finns inte i någon verksamhet. Jag har en stor respekt för att människor kan känna rädsla för kärnkraft, men jag tycker inte att det finns någon saklig anledning till att vara rädd. Jag bor själv några mil från Forsmark med min hustru och mina vovvar, säger han.

Mer läsning

Annons