Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos när vaccinet tog slut

Få doser och långa köer. Aggressiva och hotfulla personer.

– En man hotade att hämta bössan. Vi har tänkt ringa polisen flera gånger, säger Christian Ahlberg, vd för Länsvaccinationer.

Annons

Flera personer har hört av sig till Arbetarbladet om problem vid vaccineringen mot svininfluensan i Länsvaccinationers lokal på Stationsgatan i Tierp.

– Jag åkte dit med min son. Det var över hundra personer som köade. Vi fick vänta i två timmar och 40 minuter, först i en timme utomhus, berättar Helene Malmström i Tierp.

Barnfamiljer prioriterade

Just nu riktar sig vaccineringen främst till barnfamiljer. Landstinget har anlitat företaget Länsvaccinationer för att genomföra processen. Just nu uppmanas samtliga barnfamiljer i kommunen att vaccinera sig hos företaget.

Men det är brist på vaccin i hela landet – och doserna räcker inte till alla. Något som skapat oro hos både personal och patienter.

– När vi kom in var det två personer som skötte vaccineringen i en liten lokal. Där fanns ingen säng. Barn som mådde dåligt fick lägga sig på en soffa bland alla som väntade. Det gjorde att andra barn började skruva på sig, säger Helena Malmström.

Flera personer har frågat sig varför inte vaccineringen genomförts i en större lokal. Enligt Christian Ahlberg har företaget erbjudits att vara i Möbeln, men menar att det inte är någon idé när man inte har tillräckligt med vaccin.

– Hade vi det skulle vi vaccinera folk hela dagarna. Då skulle inte köerna och trängseln uppstå. Men vi vill inte ta in allt folk i en större lokal för det kan bli aggressivt när vaccinet tar slut.

Brist fram till jul

Enligt Christian Ahlberg kommer det eventuellt inte att finnas några doser alls under nästa vecka – och bristen kommer att kvarstå fram till jul.

Helena Malmström tvekar till att hon hade genomfört vaccineringen om hon känt till kaoset i Tierp.

– Det var irriterad stämning. Men det är klart att det blir det när det är sådana köer. Det finns så många sätt som man kunnat göra detta bättre. Det är pinsamt.

Mer läsning

Annons