Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlit riskerar åtal för arbetsmiljöbrott

(Uppdaterad 17.40) Ansvariga på Karlit AB i Karlholmsbruk riskerar åtal för arbetsmiljöbrott. Detta efter en olycka i våras då en 60-årig man klämde fötterna vid rengöring av en stor slipmaskin.

Annons

Vid olyckan klämdes mannen fast med båda fötterna. Han fick mjukdelsskador på benen men är återställd och tillbaka på jobbet.


Olyckan har utretts av Arbetsmiljöverket. De bedömer att ett brott mot arbetsmiljölagen kan ha skett och har därför gjort en åtalsanmälan till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Andreas Tidström, jurist på Arbetsmiljöverket, säger att sådana åtalsanmälningar är ganska vanliga efter en inspektion.
– Det kan vara ansvar för en eller flera personer inom Karlits organisation. Men det kan också röra sig om en företagsbot, säger Andreas Tidström, jurist på Arbetsmiljöverket.

Han betonar dock att det inledningsvis är åklagare som ska bedöma om ett brott begåtts och i slutänden, om åtal väcks, domstolen.
– Vi förhör inte människor. Vår roll är att förebygga att inte liknande händelser sker


Vid Arbetsmiljöverkets inspektion fick Karlit AB krav på sig att se till så att rörliga maskindelar inte går att beröra. De skulle också göra tydliga säkerhetsinstruktioner.
– Punkterna är åtgärdade. I övrigt hänvisar jag till Arbetsmiljöverkets utredning, säger Peter Bergström, miljö- och kvalitetschef på Karlit AB.

Mer läsning

Annons