Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk delegation harmycket att lära av Tierp

/
  • GIVANDE DISKUSSIONER. Lin Jianing, i mitten, var nöjd efter delegationens dag i Tierp.

I går var en kinesisk delegation på plats i Tierp för att studera kommunens medborgarservice.


– I Kina kan vi inte realisera våra mål, här i Sverige är det mer konkret och det är det vi kan dra lärdom av, säger Lin Jianing.

Annons

Det var ett späckat schema för den kinesiska delegationen då många olika arbetsområden stod på dagordningen. Representanter från Tierps kommun presenterade sitt arbete inom allt från vård till datafrågor och Lin Jianing, delegationens huvudman, var nöjd med dagen.

– I Kina har vi ett begrepp som kallas Put people first, vilket liknar medborgarservice. Skillnaden är att det bara är ett begrepp, vi gör inte så mycket. I Sverige är det mer konkret och ni har kommit mycket längre när det gäller vård och medborgarservice, säger han.

Lin Jianing var imponerad över Tierps kommuns öppenhet och tillgänglighet.

Han påpekar att Kina har en del att lära om vården i Sverige och han är glad över att ha fått se hur en kommun kan utnyttja tekniken för att underlätta för sina invånare.

Merike Kalholm, chef för medborgarservice, var med hela dagen. Hon anser att alla områden var nyttiga men väljer att framhäva två punkter på dagordningen lite extra. Redovisningen över hur kommunen använder tekniken till sin fördel väckte en hel del intresse och diskussioner. Likaså presentationen över kommunens politiska upplägg.

– Allting är nog lite mer hierarkiskt styrt i Kina. Där har kommunerna inte så mycket att säga till om, säger Merike Kalholm.

Annars var hon nöjd med det ömsesidiga utbytet och utesluter inte ett framtida samarbete. Än så länge vet hon inte hur man inom kommunen ska gå vidare.

– Vi får väl se om det här leder till ett fortsatt samarbete med Kina. Det vet vi ju ingenting om i dag, men det vore spännande.

Annons