Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun-pengar går till scientologer

Tierp är en av de kommuner som har lagt skattepengar hos organisationer som står scientologirörelsen nära.


– Det är irriterande. Men det finns inte en chans att hålla koll på alla organisationer, säger kommunchefen Per Nordenstam.

Annons

Det är SVT:s Uppdrag granskning som avslöjat att en lång rad kommuner i Sverige bidragit med pengar till organisationer som enligt tv-programmet har syftet att samla in pengar och värva nya medlemmar till den ofta kritiserade scientologin. Organisationer som själva hävdar att deras motiv är något helt annat.

Lämnade ut fakturor

Tierps kommun har lämnat ut fakturor och annan information till SVT som visar vilka kontakter som har funnits med ett antal organisationer. När det gjordes togs dock inga kopior på materialet – och under torsdagen fanns inga möjligheter att ge något säkert svar på hur mycket pengar det rör sig om eller vilka organisationerna är.

Tierp tillhör inte de kommuner som pekas ut att ha betalat mest pengar.

– Det är småpengar, kanske tusenlappar. Jag skulle kunna tänka mig att det rör sig om frontorganisationer som Kommittén för mänskliga rättigheter eller Riksorganisationen Drogfritt Sverige, förklarar Per Nordenstam.

Han tror att det inom någon av kommunens verksamheter kan röra sig om köp av en tidskrift eller medlemskap i någon av organisationerna.

 

Kontrollerar ni inte var skattepengarna tar vägen?

 

– Vid stora upphandlingar gör vi det, men inte om det rör sig om små utgifter till ideella föreningar.

De som pekas ut som frontorganisationer för scientologerna ska dock inte få mer pengar.

– Det finns en svart lista för oseriösa företag. Det låter rimligt att det blir någon spärr även för det här, konstaterar Per Nordenstam.

Annons