Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig lukt stör i Skärplinge

Mörk rök och illaluktande odörer har stört boende kring Tierpsbyggens panncentral i Skärplinge hela sommaren. Bostadsrättsföreningen Centrum kräver nu i ett brev till miljö- och hälsoskyddsnämnden omedelbar ändring.

Annons

– Det luktar vidrigt. Vi som bor här har inte kunnat ha fönstren öppna på hela sommaren. Jag förstår inte hur de kunde få lov att bygga den här anläggningen så nära bostäder, säger BRF Centrums ordförande Finn Meldgaard.

Bygget av panncentralen satte igång för drygt ett halvår sedan.

Redan då överklagade BRF Centrum beslutet, men fick avslag.

– Precis som vi då befarade blåser rök in i lägenheterna. Vi vill nu att de höjer skorstenen till det dubbla och sätter in filter så att lukten försvinner, och framför allt måste de sköta eldningen av pellets. Skulle de göra det korrekt försvinner nog mycket av lukten automatiskt, säger Finn Meldgaard.

Anna Ahlin, miljö- och kvalitetsansvarig på Tierpsbyggen, har tidigare sagt till Arbetarbladet att de byggt närvärmeanläggningen för att komma bort från oljeberoendet.

Hon påpekade vid bostadsrättsföreningens tidigare överklagan av bygglovet att anläggningen skulle skapa en bättre miljö för Skärplingeborna.

Nu ska ärendet granskas av miljö- och hälsoskyddsinspektör Lina Widenmo på kommunen.

– Jag har precis fått handlingarna och kan inte uttala mig om det specifika fallet. Men det som skulle kunna ske om vi bedömer detta som en olägenhet är att ett beslut om föreläggande skickas till de ansvariga.

Mer läsning

Annons