Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kråkteatern premiärspelar med ny föreställning

/
  • SYJUNTA. Stickning, skvaller och kontroverser på Vendels it-café. Britt-Marie Carlberg, Inga Jönsson och Marit Lundqvist Reyes spelar fingerfärdiga damer.
  • FINDRICKA. Föreståndarn Örjan Kjetselberg häller upp förfriskningar i form av vatten.
  • RAGGARSÅNG. Tommy Carlsson och Christer Wiklund framför ett sångnummer klädda som raggare.
  • REPETITION. Inga Jönsson och Örjan Kjetselberg sätter replikerna.
  • FJÄRRSTYRT. Inga Jönsson försöker få igång datorn av märket Appelskrutt med hjälp av fjärrkontrollen. På bilden syns även Föreståndarn, spelad av Örjan Kjetselberg.

I kväll premiärspelar Vendels Kråkteater med sin senaste föreställning "Vendels it-café". Under veckans genrep var det full fart, om än något förvirrat emellanåt.

Annons

Mörkret har lagt sig över Tobo. I Folkets hus genrepar Kråkteatern för fullt inför fredagens premiär i Vendels bygdegård. Totalt sex föreställningar ska genomföras, tre i Vendel och lika många i Tobo.

Örjan Kjetselberg spelar caféets föreståndare och han har, liksom de övriga åtta i ensemblen, fullt upp att lära sig sångtexter och repliker. Repetitionen är inne i första akten och på scenen står den dataskärm som inte ska finnas på plats förrän i andra akten.

– Annars kan vi ju bara tänka oss att den inte står där, säger Kjetselberg, vars karaktär i pjäsen kort och gott kallas "Föreståndarn".

– Nej, nej, nej. Nu är det på riktigt, svarar Christer Wiklund och bär undan skärmen.

"Vendels it-café" utspelar sig, precis som titeln anspelar på, i ett café. Det är däremot så långt man kan komma från ett it-café. Från början var namnet Vendels elitcafé, men då detta var för likt företagsnamnet Vendels el tar Föreståndarn helt enkelt bort de två första bokstäverna i namnet och det nya namnet blir således Vendels it-café. Då det från början inte finns en enda dator på caféet ger detta upphov till en del förvirringar.

Leif Högström beskriver föreställningen som en förväxlingskomedi med revyinslag.

– Det är häftigt med landsbygden, att man har den här aktiviteten tillsammans och det behöver vara inte vara så proffsigt. Det är en familjär stämning och ett kul sätt att umgås på, säger han.

Kråkteatern började fila på föreställningen i oktober och i kväll är det alltså allvar. Publiken slår sig då ner och avnjuter premiären. Men enligt Leif Högström finns det, trots att vissa pratar om bristfälliga förberedelser, ingen anledning till oro.

– Nej då, det finns viss rutin. Kärnan i gänget har hållit på i tjugo år. Alla skärper sig till åttio procent vid föreställningen så jag tror nog att det ska gå ihop sig, säger han och får medhåll från Åke Flood.

– Ja, i dag såg det mycket bättre ut än sist, då det var katastrof, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons