Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på effektivare insats mot mobbning

/
  • UTRETT. Rektor Inger Wennberg säger att  Örbyhus skola nu har rett ut händelsen med eleven som trakasserades under flera år.Foto: Conny Svensson

En elev mobbades under tre år. Nu kräver Skolinspektionen att Örbyhus skola förbättrar planen mot kränkande behandling. Både föräldrar och elever får tycka till om planen.

Annons

Senast i mitten av augusti vill Skolinspektionen se en plan som visar hur planerade åtgärder genomförts och vad som görs för att förebygga kränkningar.

– Planen ska vara klar till läsåret 2011-2012. Föräldrarådet, kamratstödjarna och personalen är remissinstanser. Eleverna får också svara på en enkät om mobbning på skolan, säger Inger Wennberg, en av två rektorer på skolan.

Mobbades i tre år

Det var i höstas som Skolinspektionen fick anmälan om den kränkande behandlingen. Eleven hade mobbats i minst tre år. Offret fick elaka sms, blev retad, knuffad, inlåst och jagad. Skolan vidtog flera åtgärder för att få slut på kränkningarna. Skolpersonal samtalade enskilt med berörda elever och föräldrar.

– Vi har också haft en grupp med de inblandade eleverna som träffats tolv gånger ihop med kuratorn, säger Wennberg som menar att förövarna lärt sig mycket av gruppmötena.

Hur mår den utsatta eleven i dag?

– Bra, det säger också föräldrarna, svarar Wennberg.

Barn och elevombudet vid Skolinspektionen konstaterar i sitt beslut att skolan vidtagit riktiga åtgärder med anledning av kränkningen.

Fast ombudet är kritisk till att kommunen angett att också den utsatta eleven skickat sms och att det därför varit svårt att ange vem som varit offer och förövare. Den formuleringen vill Wennberg i dag inte kännas vid.

– Om en person känner sig kränkt är det känslan som är det viktiga.

Hur pass trygg är miljön på Örbyhus skola?

– Jag tycker att det är ganska lugnt. Skadegörelsen är mindre än för några år sedan. Sedan dyker det alltid upp saker, det är en stor arbetsplats, säger Wennberg om skolan där det går 400 elever från förskoleklass till nian.

Mer läsning

Annons