Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver stopp för tung trafik

/
  • TRÅNGT. Minst en gång om dagen dundrar långtradare eller timmerbilar fram på Bruksgatan i Tobo. De boende befarar att ekipagen ska köra rakt in i en länga på den trånga gatan.
  • ENIGA. Lars-Göran Birkehorn Karlsen stämde av med flera grannar innan han skickade kraven till Vägverket, sedemera Trafikverket, om en säkrare trafikmiljö på Bruksgatan i Tobo.

Dagligen passerar timmerbilar och andra långtradare mellan 1600-talshusen på Bruksgatan i Tobo. Något som är farligt för människor och skadligt för byggnaderna.
Nu kräver Lars-Göran Birkehorn Karlsen att all genomfartstrafik förbjuds.

Annons

Främst är det timmerbilarna han reagerar på.

– De är på väg mot länsväg 292 och kan köra genom Upplanda i stället. Det är nästan ingen omväg alls och där ligger det inte en massa hus längs vägen, säger Birkehorn Karlsen, som bor längs Bruksgatan.

Kör för fort

För två år sedan gjorde han en skrivelse till Vägverket, numer Trafikverket. Birkehorn Karlsen poängterar att många tunga fordon kör fortare än hastighetsbegränsningen 30 kilometer i timmen på den smala Bruksgatan. Så här skriver han, ”Vi oroar oss för vår personliga säkerhet, om ett motorfordon kör av vägen finns inget som hindrar det från att köra rakt genom huset, inte ens husets grund eftersom den ligger under gatunivån.

Fast boende

Åtta-nio familjer bor permanent i de röda längorna och det finns lika många sommargäster. Längs gatan passerar också människor som bor i hyreshus längre österut.

– För två veckor sedan när jag var ute och gick med vår hund Storm kom en timmerbil. Det var jätteläskigt, berättar 9-åriga Anja Jerninger som har systern Vilda, 7 år, med sig.

Fuktskador på husen

Birkehorn Karlsen beskriver problemet med fuktskador på husen. Vägverket har genom åren lagt asfalt på vägbanan som från början var grusbelagd. I dag är vägbanans nivå en och en halv decimeter högre än husens grund, varför vatten rinner mot byggnaderna.

– Trafikverket borde säkerställa att inte husen förstörs och säkra trafikmiljön för boende och andra trafikanter.

När det gäller förbud mot genomfartstrafik avgörs frågan av länsstyrelsen som skickat ut en remiss till kommunen, polisen och Trafikverket.

Vidtagit åtgärder

Trafikverket har vidtagit vissa åtgärder för att skona husen.

– Vi har denna vinter sett till så att snö som plogas inte får ligga kvar mot husen utan tas bort. Vi väntar på en rapport från Ramböll vad mer som bör göras, säger Göran Florby på Trafikverket.

Mer läsning

Annons