Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhus i Tobo förstört vid brand

/
  • INGEN HEMMA. Inledningsvis befarade man att det fanns någon människa inne i huset. Rökdykare måste dock vända. I slutänden visade det sig att hyresgästen inte var hemma.
  • REPRIS. Regina Birkehorn bor mitt emot det eldhärjade huset på Bruksgatan i Tobo. För henne var branden en otäck repris då hon också ullevde branden i grannhuset för 1,5 år sedan.
  • KAMP. Ett tiotal man från räddningstjänsterna i Tierp och Österbybruk lyckades till slut få kotroll över branden i trähuset på Bruksgatan i Tobo. Men ett tag var spridningsrisken stor.

Ett gammalt kulturhus på Bruksgatan i Tobo förstördes vid en brand på måndagsförmiddagen.

Ingen människa skadades vid händelsen.

Annons

Räddningstjänsten fick larmet strax före klockan elva. En granne befarade att mannen som hyr huset var kvar därinne. Rökdykare skickades in, de måste dock tas ut igen på grund av all rök. Det visades sig sedan att ingen människa var inne i huset.

– Polisen fick tag på kvinnan som äger huset och mannen som hyr, berättar insatsledare Charles Ågren vid räddningstjänsten.

Branden var våldsam och intilliggande trähus på gatan hotades.

– Vi släckte branden inifrån med rökdykare och utifrån med slang och stålrör. Framförallt gäller det att kyla brandröken ordentlig då det är den som gör brandspridningen, säger Ågren.

Brandmännen lyckades i sitt uppsåt, inga andra byggnader på gatan antändes. Ett rum i huset blev sönderbränt och resten av rummen rökskadades. Stommen är i stort intakt.

Några grannar var hemma när branden upptäcktes. Regina Birkehorn, som bor mitt emot huset, säger att hon inledningsvis var orolig då förloppet var våldsamt. Hon upplevde också branden för 1,5 år sedan i ett hus som låg bredvid på gatan. Ett hus som blev helt raserat och där man rest en ny byggnad.

– Inte en gång till, tänkte jag. Jag är inte så oroad att det ska hända oss, då vi inte kakelugn och vedspis som i det där huset utan en pelletsmaskin.

Brandorsaken är okänd. Polisens kriminaltekniker ska undersöka brandplatsen. Ett tiotal brandmän från Tierps och Österbybruks räddningstjänst bekämpade elden. Även räddningstjänsten i Skyttorp kallades till platsen.

Mer läsning

Annons