Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i dvala

/

Sedan hösten 2014 har Österlövsta kyrka varit stängd. Nu söker Tierps pastorat pengar till fortsatt renovering.

Annons

Med en stor och tung nyckel öppnar Patrik Axelsson, som är kyrkvaktmästare, kyrkporten med ingång via vapenhuset. En till dörr öppnas och en vilande kyrksal insvept i plast visar sig. Allt är täckt. Ljuskronor och predikstolen är inslagna i vita paket. Orgeln är för tillfället utan skydd, men kommer att paketeras in när renoveringen börjar igen.

Tanken var att det skulle bli klart till påsken 2016. Nu ser det istället ut att bli till påsken 2017.

– Går det fortare är det bara bonus. Det är som det är, men det är tråkigt att den varit stängd så länge, säger Patrik Axelsson.

Kyrkan med anor från 1400-talet har ett speciellt utseende som drar blickarna till sig.

– Det är otroligt många turister som sett kyrkan från väg 76 och svänger in för att titta. Det är både gamla och unga som är nyfikna, säger Patrik Axelsson. Inför renoveringen revs elementen och oljepanna ut. Men pengarna som de sökt från Uppsala stift kom inte i den mängd som hade behövs för att installera den tänkta bergvärmen. Nu blir det en annan värmelösning och runt sakristian ska det dräneras i marken. Och fuktproblemen med vitmögel saneras.

Det är många församlingsbor som undrar vad som händer. Några tror att kyrkan lagts i malpåse.

– Jag vet att det finns blivande brudpar som går och väntar på att kyrkan ska öppna igen, säger Patrik.

Det som händer just nu är att Tierps pastorat har ansökt hos länsstyrelsen om tillstånd för de planerade åtgärderna i kyrkan och dräneringen utanför. Pastoratet har också sökt ekonomiskt bidrag hos Uppsala stift. När länsstyrelsen sagt ja och Uppsala stift beviljat pengarna kan renoveringen fortsätta.

Vet ni vad den kommer att kosta?

– Anbudsförfarande är på gång, så därför kan vi inte nämna någon kostnad, Tillståndet är avgörande för att renoveringen ska kunna påbörjas, säger prästen Lena-Britt Zetterqvist.

När kan ni öppna igen?

– Det är helt avhängigt när vi får beslut från både länsstyrelsen och Uppsala stift. Om arbetet kan sätta igång i början av nästa år, så hoppas vi kunna återinviga så snart som möjligt. Det kan dröja till påsken 2017. För egen del hoppas jag på att få fira första advent 2016 i Österlövsta kyrka.

Österlövsta kyrka har varit med om flertalet renoveringar genom åren. År 1719 eldhärjades kyrkan av ryssar och reparerades och var åter klar 1726.

– Jag tycker om den här kyrkan. Det är "min" kyrka. Jag har konfirmerat mg här, gift mig och döpt mina barn här. Kyrkbyggnaden betyder jättemycket för folk. Ingen blir nog gladare än jag när kyrkan öppnas igen, säger Patrik Axelsson.

Mer läsning

Annons