Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan kräver att Tierp stödjer svaga

/
  • HJÄLP. Ulrika Lindholm Råberg, kyrkoherde i Örbyhus pastorat, betonar att samhället, inte kyrkan, ska hjälpa människor ekonomiskt.

Människor som inte har pengar till mat för dagen, sjukvård och kläder. Allt fler som behöver själavårdssamtal. Svenska kyrkan i Örbyhus vill nu att Tierps kommun­politiker agerar för de svaga i samhället.

Annons

I ett öppet brev till Tierps kommunpolitiker undrar kyrkoherde Ulrika Lindholm Råberg hur länge det ska dröja innan samhället tar sitt ansvar för sjuka, arbetslösa och ensamma människor.

– Det jag kan se utifrån mitt perspektiv är att människor inte i tid får kontakt med socialen. De har också långa handläggningstider och handläggare uppmanar hjälpsökande att söka hjälp hos kyrkan. Det har vi inte sett tidigare, utan det har skett det senaste året.

Men beror inte det här på regeringens politik?

– Ja, regeringen politik ligger i botten, men våra kommunpolitiker har kanalerna och kan trycka på.

– Vi vill att kommunen ska ta ansvar för sin del. Vi ska stötta och hjälp och kan ge akuta mastkassar när det tar lång tid för människor att får hjälp. Vår uppgift är inte att ge ekonomiskt stöd. Grundproblemet är varför människor över huvud taget behöver gå till kyrkan för att de inte får ekonomiskt stöd från samhället.

Vill ni har en träff med de styrande på kommunen?

– Egentligen skulle det vara bra för att prata om hur vi ska jobba tillsammans för att stötta utsatta människor.

Själavårdsamtalen ökar

Svenska kyrkan i Örbyhus har märkt hur behovet av självvårdsamtal ökat drastiskt i spåret på människors mer utsatta situation. Numer har prästerna 1–5 själavårdsamtal per månad, mot lika många tidigare per år. Kyrkan ska ha tre tjänster som jobbar mot åldersgruppen 0–40 år där hjälpbehovet är störts – en diakon, en barnledare och en komminister.

Hur reagerar du som medmänniska på att allt fler hjälpsökande kommer till er?

– Jag tycker det är tragiskt att den här gruppen ökat. Det är ett misslyckande från samhällets sida.

Försvarar sig

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) har ännu inte läst det öppna brevet.

– Vi lägger ned 120 miljoner kronor per år på individ- och familjeomsorgen där försörjningsstödet är en ansenlig del. Handläggningstiderna är förhållningsvis korta jämfört med liknande kommuner, säger han.

Eriksson säger att det är fel av handläggare att uppmana folk att öka hjälp hos kyrkan och att kommunen ska undersöka om så är fallet.

Mer läsning

Annons