Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkor rustas för miljoner

/
  • KYRKTORG. I södra delen av kyrksalen tänker församlingen göra ett kyrktorg genom att ta bort bänkar, berättar ordförande i kyrkorådet Britt Pagard (C).
  • OEKONOMISKT. Tierps kyrka ståtar vacker i solen. Men under den kalla årstiden är värmesystemet i kyrkan oekonomiskt och nu ska det bytas ut.
  • MÅLNINGAR. Britt Pagard betraktar målningarna som är gjorda på 1400-talet av en okänd Tierpskonstnär.

Värmesystemet i Tierps kyrka måste bytas ut de närmaste åren. Församlingen vill också tvätta de vackra målningarna i kyrkan. Ytterligare en åtgärd är att skapa ett torg inne i byggnaden.

Annons

Tierp-Söderfors församling har stora restaureringsplaner. I Tierps kyrka måste värmesystemet bytas ut vilket kostar 3 miljoner kronor.

– Dagens värmesystem är från 50-talet och väldigt oekonomiskt. Vi funderar på att sätta in jordvärme, säger Britt Pagard (C) ordförande i kyrkorådet.

Arbetet kan komma igång nästa år. Tierps församling har sparat till detta. De får också viss avkastning på gamla tillgångar i form av prästgårdar och skogar.

– Det går att få kyrkoantikvarisk ersättning för de delar av värmesystemet som har att göra med bevarandet av träarbeten inne i kyrkan.

– Nästa vecka ska jag träffa stiftet för att prata om att vi även behöver byta värmesystemet i Söderfors kyrka.

Församlingen vill tvätta kyrkomålningarna i Tierps kyrka som är från 1400-talet och gjorda av en okänd Tierpskonstnär.

– De kalkades över på 1700- talet och togs fram i början på 1900-talet. Tvättningen är ett omfattande jobb som kostar fem miljoner kronor. Vi hoppas på kyrkoantikvarisk ersättning.

Ytterligare planer är att handikappanpassa kyrkan och skapa fler öppna ytor i den.

– Vi vill ta bort några bänkrader i södra delen av kyrkan och skapa ett kyrkotorg. Där kan barngrupper, konfirmander och syföreningen träffas. Det gör att kyrkan får ett ökat användningsområde.

För att en del åtgärder ska bli av krävs att församlingen får statligt kyrkobyggnadsbidrag.

– Nej, den går alltid först. Byte av värmesystemen i de båda kyrkorna räknar vi med att få in i budgeten de närmaste åren. Tvättningen av målningar blir bara av om vi får kyrkoantikvarisk ersättning.

Församlingen har enligt kulturminneslagen ansökt till länsstyrelsen om tillstånd för restaureringen.

Mer läsning

Annons