Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget klubbade varselförslag

Vårdcentralerna i Tierp och Skutskär kan drabbas av landstingets varsel om uppsägning. Börje Wennberg (S), oppositionsråd i landstinget, är oroad för primärvårdens framtid.

Annons

Från och med årsskiftet får vårdcentralerna ersättning efter hur många listade patienter man har knutna till sig. Då många invånare struntar i att lista sig sjunker ersättningsnivån och primärvården i Uppland har inte råd att behålla all sin personal.

– Jag är mycket oroad för primärvården. Det breda och förebyggande arbetet kan drabbas hårt, säger Börje Wennberg.

I går klubbade landstingsstyrelsen igenom det sparförslag som innebär att 260 årsarbetare inom landstinget i Uppsala län varslas om uppsägning.

Varslet berör 200 årsarbetare på Akademiska sjukhuset och 60 inom primärvården.

Då många jobbar deltid kan fler än så bli av med sina jobb. Syftet med personalminskningen på Akademiska är att bli av med överbemanningen.

– Men inom primärvården finns det ingen övertalighet att tala om. Där ligger det nya ersättningssystemet bakom behovet att minska på personalen, säger Börje Wennberg.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat har Tierps och Skutskärs vårdcentraler haft svårt att få patienter att lista sig och därför riskerat att bli av med stora summor pengar.

Förhandlingar inleds nu med de fackliga organisationerna och dessa kommer att visa huruvida vårdcentralerna i Tierp och Skutskär berörs av nedskärningarna. Andreas Andersson

Mer läsning

Annons