Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget varnar allmänheten – bedragare har uppgifter från patientjournaler

Uppsala läns landsting går ut med en varning till allmänheten. Bedragare ringer patienter och försöker förmå dem att sätta in stora summor pengar på ett konto. Hur personen eller personerna fått tillgång till uppgifter i journaler är ännu oklart.

Annons

På flera håll i landet har det rapporterats om försök till bedrägerier mot patienter. Nu har även en person i Uppsala drabbats. Därför vill landstinget varna allmänheten.

Patienten blev uppringd av en man som sade sig ringa från vårdcentralen. På något sätt kände han till att mannen kollat sin hörsel på just den vårdcentralen och att han skulle på återbesök.

Bedragaren påstod att mannen skulle sätta in 50 000 kronor på ett konto för att få en ny hörapparat.

Men mannen anade oråd och satte aldrig in några pengar utan ringde polisen i stället.

Liknande bedrägerier har rapporterats från Dalarna, Stockholm och Kronoberg. Även där har bedragaren försökt få patienter att sätta in stora summor pengar på ett konto, för att få tillgång till exempelvis till mediciner.

Landstinget ser mycket allvarligt på det som hänt.

– Eftersom bedragaren kan uppge detaljer om patienternas vårdkontakter ökar trovärdigheten och därmed risken för att bedrägeriet ska lyckas. Vi vill därför varna allmänheten och uppmana att man polisanmäler försök till bedrägerier, säger Fredrik Rosenberg, informationssäkerhetsansvarig vid landstinget.

Det utreds just nu hur bedragaren kan ha fått tillgång till journaluppgifterna.

Mer läsning

Annons