Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukare hade 60 döda djur - åtalas för djurplågeri

En lantbrukare från Östhammars kommun åtalas för djurplågeri.
På gården påträffades 60 nötkreatur som svultit ihjäl eller drunknat i avföring.

Annons

Vanvården pågick mellan 1 november 2006 och 7 oktober 2007. Huvuddelen av djuren låg i en ladugård men polisen påträffade också nedgrävda djur i en grusgrop i närheten av gården. Enligt länsveterinären, som ska vittna i målet, hade flera av djuren som låg i ladugården varit döda en längre tid.

Kammaråklagare Anders Wahlberg som väckt åtalet poängterar att lantbrukaren utsatt djuren för otillbörligt lidande då de inte fått tillräckligt med vatten och foder.

Mannen har också brustit i tillsynen av djuren vilket gjort att försvagade djur drunknat i urin och avföring då bortforsling av träcket inte fungerat sedan januari-februari 2007. Alternativt händelseskede är att lantbrukaren inte sökt nödvändig veterinärvård eller låtit avliva sjuka djur. Åtalet omfattar också en företagsbot på 100 000 konor för det lantbruk som mannen drev. Bevisning i målet är lantbrukarens egna uppgifter, vittnesförhör med länsveterinären, yttrande från en annan veterinär samt olika protokoll.

Polisens utredare Stefan Hamstedt säger så här om vad mannen säger i förhör.
– Det började dö djur och han hade inte ork att kontrollera varför. Sedan frös vattnet och det blev också brist på vatten. Det är ingen tvekan om vad som hänt.


Inledningsvis misstänktes också lantbrukarens pappa för brott, men han är nu friad.

Mer läsning

Annons