Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läraktiga Tierpslever dubbades till riddare

/
  • DUBBNING PÅ GÅNG. Väl inne i kyrkan föll Johan J:son Ljung ned på knä och bad. Bredvid stod femteklassarna utrustade med sköldar och väntade på att bli dubbade till riddare.
  • PEPPNING. ”Tänk på allt ni lärt er under riddarskolan ” Församlingsassistent Johan J:son Ljung undervisar sina adepter – Gabriella Lundén, Martin Björk, Oliver Keddyson och Emelie Roos.

I går dubbades femteklassarna på Centralskolan i Tierp till riddare. Det var bevis på att de visat moral och etik. Eleverna har framför allt blivit bra på att samarbeta.

Annons

Arbetarbladet träffar fyra av eleverna, två killar och två tjejer, några timmar innan dubbningen till riddare i Tolfta kyrka. En av dem är Gabriella Lundén som när hon såg på Robinson på tv fick se en av uppgifterna som de själva gjorde, samarbeta för att ta sig över en spång.

– Det är kul att se när vuxna gör samma sak, säger hon.

Oliver Keddyson säger att övningen inte var helt lätt.

– Det var halt och vi ramlade ner flera gånger.

Gabriella Lundén säger att hon kan använda träningen i samarbete i ett pågående grupparbete om Anne Frank. Något som får hennes fröken Martina Brask att bli glatt överraskad, eleverna för in riddarkunskapen i skolämnena.

De 39 femteklassarna på Centralskolan har gjort olika övningar för att träna självkänsla och empati. En dygd som eftersträvades var tålamod. Det fick eleverna träna genom att bygga korthus.

– Jag har mer tålamod nu med vår hund Pricken som kissar i skor, säger Emelie Roos.

När det gäller att framhålla något man är bra på menar Gabriella Lundén att man kan göra det i måttliga mängder. Martin Björk instämmer i detta.

– Om någon tjatar om att han eller hon är bra på att dansa kan en person med dålig självkänsla känna sig ännu sämre, påpekar han.

Johan J:son Ljung, församlingsassistent i Tolfta församling som lett projektet, är mycket imponerad av elevernas intresse och koncentration under övningarna.

– Jag har lärt mig vilka övningar jag ska köra och stryka då jag kör det här på Aspenskolan i vår.

Annons