Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet startar upprop mot besparingar

/
  • KRITISKA. Ulla-Britt Björkehag Johansson och Lärarförbundets lokalavdelning i Tierp rasar mot kommunens förslag att spara in på skolan. På bilden också andra lokala ombud.

Lärarförbundet i Tierp reagerar starkt mot kommunens förslag om nedskärningar inom skolan.
– Lärarna uppger redan i dag att de inte har tid för barn med särskilda behov, säger Ulla-Britt Björkehag Johansson, förbundsordförande i Tierp.

Annons

Lärarförbundet startar nu ett upprop mot besparingarna. Bakgrunden är den åtgärdsplan som kommunchefen Per Nordenstam tagit fram för att möta den ekonomiska krisen. I denna föreslås att lärartätheten i grundskolan minskas med en halv tjänst per 100 elever. Inom förskolan föreslås barngrupperna bli större.

– Jag kommer att uppvakta ledamöterna i kommunstyrelsen. Vi kommer också att lägga ut insamlingslistor som lärare och föräldrar kan skriva under, säger Ulla-Britt Björkehag Johansson.

Uppropet drogs igång efter ett möte i tisdags, där representanter från de flesta av kommunens skolor var närvarande. På mötet diskuterades också vilka alternativa lösningar Lärarförbundet vill se för att uppnå kommunens sparkrav på runt 50 miljoner kronor.

– Vi är överens om att man bör höja skatten i stället för att spara på skolan. Man kan inte försöka hålla nere skattenivån för att sedan skära ner på allt annat, säger Björkehag Johansson.

– Jag vet faktiskt inte, men vi tycker inte att barnen ska betala för den ekonomiska krisen.

Närmast på dagordningen står ett MBL-möte mellan kommunens samverkansgrupp och Lärarförbundet. Mötet är inplanerat samma dag som kommunstyrelsens nästa sammanträde, 26 maj. Med anledning av detta kommer åtgärdsplanen att behandlas först på kommunstyrelsens sammanträde i juni.

– Att inte röra skolan innebär i princip att hela besparingen måste tas på äldreomsorgen. 80 procent av den kommunala verksamheten består av skola och äldreomsorg, kan vi inte spara där blir det svårt att få ihop det, säger kommunchefen Per Nordenstam.

Han förväntar sig konstruktiva förslag från Lärarförbundet och framhåller svårigheten i att skolan har en så stor del i kommunens budget. Nordenstam påpekar också att lärartätheten efter en eventuell nedskärning skulle ligga på högre nivåer än vad den gjorde för några år sedan.

Mer läsning

Annons