Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse har mätt nederbörd i nästan 30 år – vittnar om rekordmycket regn i Karlholm

Lasse Jansson i Karlholm har mätt nederbörden i snart 30 år. Efter de senaste dagarnas kraftiga regn ska nytt rekord ha slagits – åtminstone om man slår ihop statistiken för två dagar i följd.

Annons

Bilder från Karlholm visar översvämmade fält.

Lasse Jansson har mätt nederbörden i Karlholm sedan 1987 – och enligt honom har nytt rekord slagits – åtminstone om man räknar ihop värdena för två dagar i följd.

Under torsdagen gick SMHI ut med en klass tre-varning, vilket innebär att man varnade för särskilt besvärligt väder.

Totalt ska 91 millimeter regn ha kommit under onsdagen och torsdagen, enligt Lasse Jansson. Bara under torsdagen ska det ha kommit 61 millimeter.

Enligt honom klås det bara av 12 juni 2003 när det kom 64 millimeter på en dag.

– Det har regnat i ett streck, säger han.

Lasse Janssons bilder från Karlholm visar översvämmade åkrar och en terräng som kraftigt påverkats av regnovädret.

– Det är sjö på ängarna här, säger han.

Även under fredagen har SMHI utfärdat en vädervarning i både Gävleborgs län och Norduppland. Men nu rör det sig i stället om en klass ett-varning, som är en mildare form av varning.

Vädertjänsten Foreca har ingen egen mätstation i Karlholm och kan alltså inte bekräfta om de nivåer som Lasse Jansson uppmätt överensstämmer med deras. Men på deras mätplatser har de inte lyckats mäta upp lika höga nivåer som honom.

Allra mest nederbörd hade Gävle under torsdagen med 55 millimeter – vilket var mest i landet, enligt meteorologen Kristoffer Molarin.

I Älvkarleby mättes 76,7 millimeter upp under både onsdagen och torsdagen tillsammans.

Kristoffer Molarin att resultaten kan variera beroende på hur man mäter nederbörden och beroende på vilken typ av utrustning som används. Dessutom kan det förekomma lokala variationer i skurar.

Mer läsning

Annons