Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledning och fack hoppas på nya kunder

/
  • HOPPAS. Tommy Mårtensson, ordförande i Karlitklubben av GS-facket, och vd Peter Hillbom hoppas på nya kunder som kan lyfta både Kadax och Karlit.

– Det är otroligt jävla beklagligt. Men som jag ser det är det här facit i hand just nu, vi får se hur läget är i september.

Det säger Tommy Mårtensson, klubbordförande i GS-facket, angående att 36 anställda på Kadax varslats om uppsägning.

Annons

Mårtensson hoppas att företaget till hösten ska få nya order och därmed rädda några jobb. MBL-förhandlingarna om de 36 som företaget vill säga upp sker tidigast om ett par veckor.

Hur mår de anställda på golvet av beskedet om varslen?

– Det är för tidigt, det har nog inte hunnit sätta sig hos dem än, svarar Tommy Mårtensson.

Som Arbetarbladet berättade i torsdagstidningen varslas 36 av 71 anställda på Kadax om uppsägning. 35 av dem jobbar inom produktionen och en är tjänsteman.

Ikea flyttar produktionen

En av orsakerna är en lägre ordervolym på möbler som tillverkas åt Ikea. De ska ta spegelbyrån Mirror helt ut sortimentet och flytta mer än hälften av produktionen av dagbädden Hemnes till Tjeckien. Förändringarna av produktionen sker i september.

– Vår omsättning från Ikea minskar från 130 till 70 miljoner kronor i Karlholmsbruk, säger Peter Hillbom, vd för Kadax Karlit Group.

Letar kunder

Bolaget gör också Ikea-möbler i Sparreholm och totalt minskar omsättningen från 320 till 70 miljoner kronor.

– Där har vi varslat samtliga 58 anställda om uppsägning.

Kadax gör nu allt för att hitta nya kunder vid sidan av Ikea. Hillbom säger att man i produktionen i moderbolaget Karlit gör en MDF-skiva som de på plats i Karlholmsbruk vill förädla så mycket som möjligt.

– Våra kunder kan göra möbler, kök-badrum eller väggar-golv av skivan. Vi för samtal just nu med flera företag om att köpa våra produkter. Vilka det är vill jag inte gå in på, säger Hillbom.

Något som ändå ger Hillbom visst hopp är att MDF-skivorna i Karlholm är av hög kvalitet jämfört med produkterna ut i Europa.

– De görs av jungfruligt trä direkt från skogen. I Europa görs skivorna av återanvänt material.

Mer läsning

Annons