Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena kämpar för att färre ska drabbas av bröstcancer

/
  • REKORDSUGEN. För tredje året i rad håller Lena Byberg på med Rosa Bandet-insamlingen i Österbybruk. Hon siktar på att slå förra årets resultat på drygt 50 000 kronor.

Hon står mellan affärer som är gröna och röda.

Men under oktober ska Österbybruk färgas rosa.

Lena Byberg leder insamlingen mot bröstcancer i samhället.

Annons

Hon har färdigställt ett bord med en duk i just den kulören. Lena Byberg säljer ”Rosa Bandet”, knappar och lotter. Allt till förmån för bröstcancerforskningen. Så här långt har insamlingen gett 12 000 kronor, men Lena siktar på att slå förra årets resultat på drygt 50 000.

– Jag tror vi kan bli bland de fem bästa kommunerna i landet vad gäller insamlingar i ideella föreningar, säger Lena Byberg.

Varför engagerar du dig i det här?

– Mins syster Malin är drabbad. Det har gjort att jag, min mamma och min andra syster har varit på mammografikontroller i Uppsala.

– Jag är också en person som varit ledare i idrottsföreningar och där ordnat insamlingar och cuper.

Ger all sin fritid

I huvudsak gör Lena jobbet själv, hon lägger ned all sin fritid efter arbetet. Hon har dock tre–fyra personer som byter av henne vid ståndet.

Efter blåsig inledning på säljandet, där Lena mer eller mindre har fått hållit i plakaten, börjar människor som vill bidra strömma till. På en halvtimme köper fem–tio personer lotter. Flera har redan ”Rosa Bandet” på rockslaget.

– Vem som helst kan drabbas, gammal som ung. En ung mamma med två små barn på mitt jobb är drabbad, säger Carina Forsberg.

”Rosa Bandet” kostar 25 kronor. Av summan går 20 kronor till insamlingen och en femma till ett sidoprojekt som Lena driver.

– Pengarna går till prenumerationer av tidningar på onkologen. Behandlingen kan gå på en halvtimme men det kan också dra ut på åtta timmar.

– Jag har även fått fem veckotidningar att skänka prenumerationer.

Vinn en tandläkarundersökning

Lotteriet har en vinstumma av 11 000 kronor. Det är lokala företag som skänkt vinsterna. Det är både varor och tjänster som tandläkarundersökning eller massage. Över huvud taget har Lena Byberg fått bra respons från företagen. I år sponsrar ett 60-tal, dubbelt så många som förra året, insamlingen. Finalen i år blir precis som förra året en ljusmanifestation vid herrgården 23 oktober.

Det var för tre år sedan som Lena gjorde sin första Rosa Bandet-insamling.

– Min syster hade bloggat om det här i två år. Jag kände att jag som frisk borde göra något. Jag bakade bröd som jag sålde genom affären och fick in 8 000 kronor.

Mer läsning

Annons