Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Maria-anmälning efter dödsfall på äldreboende

En händelse då en bo- ende på ett äldreboende i Tierps kommun dog efter ett brustet bukbråck har Lex Maria-anmälts till Socialstyrelsen.
De ska nu i första hand titta på om det finns något systemfel i vården.

Annons

– Vi ska undersöka vad som gjorts för att det här inte ska inträffa igen. Om vi finner att någon vårdanställd gjort något som äventyrat patientsäkerheten kan vi göra en vidareanmälan mot denne till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Det är lätt att lägga skulden på någon, det kan finnas bakomliggande orsaker, säger Anna Karin Nyqvist, handläggare på Socialstyrelsen i Örebro.

Känt bukbråck

 

Anmälan om Lex Maria gjordes av medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen. Händelsen inträffade på ett äldreboende. Det rörde sig om en patient som hade ett känt bukbråck.

En sjuksköterska kontaktar personalen på äldreboendet per telefon och meddelar att patienten är feberfri och har rodnad over bråcket.

Planerade att följa upp

 

Hon ger personalen rådet att ge Alvedon och planerar att följa upp patienten med ett läkarbesök om två dagar.

Dagen efter har patienten 39,6 graders feber. Två andra sköterskor skickar patienten som har smärtor med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Patienten vårdas i nio dagar på sjukhus för inklämt bukbråck. Patienten vårdas därefter på äldreboendet tills denne avlider ett halvår senare.

Mer läsning

Annons