Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda från Tierp talade inför FN

/
  • I NEW YORK. Linda Wallberg från Tierp talade på tisdagen inför FN:s generalförsamling.

På tisdagen steg Linda Wallberg från Tierp upp i talarstolen i FN:s generalförsamling. Hon talade om vikten av ungas engagemang och inflytande kopplat till hälsa och välbefinnande.

Annons

– Jag var inte nervös, men det knöt sig lite i magen när det var dags. Men när jag började tala släppte det helt och jag koncentrerade mig på att tala långsamt och tydligt, berättar hon.

Två veckor i New York

I drygt två veckor befinner sig 25-åriga Linda Wallberg, som representant för Sveriges ungdomsorganisationer, i New York för att delta i arbetet med att ta fram en ny resolution om ungas hälsa och välbefinnande. Tillsammans med representanter från hela världen sitter hon i möten från morgon till kväll för att påverka resolutionen – som ska antas av generalförsamlingen under hösten.

– Det är oerhört spännande att vara med när flera olika länder med olika perspektiv möts och enas. Man känner sig verkligen som en världsmedborgare.

Linda Wallberg är ingen duvunge som bara åkt till FN-skrapan för att se och lära. Hon är där för att påverka, och det är också kärnan i hennes budskap.

Viktigt att unga får vara med

– Jag tycker att det är viktigt att unga får vara med och fatta beslut i frågor som rör dem. Ungas livsvillkor är starkt kopplat till ungas förutsättningar till engagemang och ett aktivt deltagande i samhället som helhet, säger hon.

När Arbetarbladet pratar med Linda ska hon snart tillsammans med andra ungdomsrepresentanter träffa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

– Jag tänker påpeka vikten av att unga får vara med i beslutsprocesser, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons