Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa och Josefin ska vårda i Indien

/
  • ÄVENTYR. Lisa Hägglund, 18, och Josefin Svensson, 19, går tredje året på omvårdnadsprogrammet i Tierp. De ska praktisera två veckor som volontärer på Moder Teresas hem i Calcutta.

Hur är sjukvården i fattiga länder? Det ska Tierpseleverna Lisa Hägglund och Josefin Svensson ta reda på. På lördag drar de till Indien på två veckors praktik.

Annons

– Vi vill göra något som har betydelse för oss, säger Lisa Hägglund om varför de sökte praktik i Indien.

Under två veckor ska tjejerna jobba som volontärer på ett av Moder Teresas hem i Calcutta. Båda tjejerna är spända av förväntan på vad de ska få uppleva. De är lite oroliga för hur de ska reagera på fattigdomen.

– Vi ska få följa med systrarna till slummen. Det blir nog tufft, säger Josefin som berättar att de har läst mycket för att försöka förbereda sig mentalt inför resan.

– Men det är svårt, det är stora skillnader, tillägger Lisa.

Tjejerna läser tredje året på omvårdnadsprogrammet på Högbergsskolan i Tierp. De läser med inriktning mot sjukvård och hoppas få nytta av sina studier under praktiktiden. Exakt vad de ska göra på hemmet vet de inte. På Moder Teresas hem finns en avdelning med gatubarn, samt en avdelning med svårt sjuka och döende människor.

– Vi ska få göra studiebesök på de olika avdelningarna, sen får vi bestämma var vi vill jobba som volontärer, berättar Josefin.

Tjejerna har läst på mycket om landet och dess seder. Det blir en relativt tunn packning då de kommer köpa lämpliga kläder på plats. De ska köpa heltäckande kläder då det anses ”smutsigt” att visa armar och ben.

– Vi ska köpa en dress, en byxa och tunika, som vi ska ha på oss, berättar Josefin.

Duon har fått bidrag från skolan till resan, samt sökt pengar hos Lions i Tierp till både resa och uppehälle. På lördag klockan 17.30 lyfter planet och 18 timmar senare landar de i mångmiljonstaden Calcutta. Tjejerna har även samlat in pengar som de ska köpa kläder och leksaker till barnen på barnhemmet.

– Jag ser fram emot att se hur barnen reagerar, säger Lisa.

Praktiken kommer att redovisas med bilder och muntlig presentation.

Mer läsning

Annons